Bevrijding Rosmalen

Geschiedenis Rosmalen e.o. in de 10 tijdvakken

Bevrijding Rosmalen: Op 23 oktober 1944 komen Britse soldaten vanuit Kruistraat met tanks over de dijk Rosmalen bevrijden. In Rosmalen staat dan nog steeds een Duitse Rode Kruis trein stil. Om stil te staan bij 80 jaar bevrijding maken kinderen van Rosmalense basisscholen op 19 oktober 2024 een Rosmalla Bevrijdings Jeugdjournaal.

Als je de inleiding hebt gelezen, heb je vast nog wel wat vragen, zoals:

De Bevrijding

  • Datum: Elk jaar op 23 oktober wordt in Rosmalen de bevrijding van de Duitse bezetting herdacht. Maar waarom wordt dan op 5 mei de bevrijding van Nederland bevrijd gevierd? Waarom precies die dag? 
  • Wat is vrijheid: Wat wordt er bedoeld met vrijheid? Dat je alles mag doen wat je maar wil? Kijk het filmpje over de 4 vrijheden. En vul de vrijheidswijzer in. Wat is nu jouw conclusie: wat is volgens jou vrijheid?
  • Overstromingen: In 1942 was er al een heel ander soort bevrijding geweest, die van overstromingen. Meer daarover in het venster 'Gevaar Maas weg'.
  • Eerste wereldoorlog: Tijdens de Eerste Wereldoorlog werden we gelukkig niet bezet, daarover meer in het venster ‘Belgische vluchtelingen’.

De Oorlogsjaren

  • Maatregelen / Angst / Honger: Hoe waren de oorlogsjaren in Rosmalen? Wat merkten de inwoners van de oorlog? Waren er angstige dagen of momenten? Was er honger? Hoe was het op andere plaatsen in Nederland met honger?
  • Jodenvervolging: Woonden er toen Joodse mensen in Rosmalen? Hoe is het hun vergaan? Wat zijn struikelstenen? Zijn er in Rosmalen ook struikelstenen? N.B.: Kijk voor Kamp Vught in het vorige venster van de canon!
  • Onderduikers: Wat is een onderduiker? Waarom doken mensen onder? Waren er in Rosmalen ook onderduikers?
  • Verzetsgroep: Wat kun je in de film "Vijf donkere jaren" en op de foto van het infobordje hierboven vinden over die knokploeg Margriet? 
  • Schade, gewonden, doden: Heeft de bevrijding heeft ook veel schade veroorzaakt en ook slachtoffers gekost? Misschien vind je het vervelend om er bij stil te staan, sla dan deze vraag over. Durf je het wel aan? Kijk dan dit fragment van "Vijf donkere jaren" En beantwoordt: Is er hard gevochten in Rosmalen om het dorp te bevrijden? En waar dan? Waren er doden? Werd er veel vernield? Welke slachtoffers worden in het Vennehof herdacht?

De Herdenking

  • Monumenten: Waar staat het herdenkingsmonument Tweede Wereldoorlog in Rosmalen? Kijk op deze kaart  Zijn er nog meer herdenkingsmonumenten in Rosmalen e.o.?
  • Bevrijders: Uit welke landen kwamen de soldaten die ons bevrijdden van de Duitse overheersing? (Tip: kijk op het bevrijdingsmonument)
  • Ceremonie: Op 4 mei worden er bloemenkransen bij het monument gelegd en is er 2 minuten stilte. Wie worden er dan precies herdacht? Tip: kijk op de site Comité 4 en 5 mei

De Wederopbouw

  • Kijk in het volgend venster, 25.000 inwoners, als je wil weten hoe Rosmalen weer opgebouwd is na de oorlog! Bijv.: Waaraan kun je zien dat een boerderij is herbouwd met geld van de regering?

Hier wat extra tips om antwoorden te vinden

Gebruik als zoekwoorden: bevrijding tweede wereld oorlog 4 mei 5 mei

Voor leesniveau groep 5/6 of hoger, algemeen:

  • Docukit (groep 5/6 kies informatie junior boekje en groep 7/8 kies informatieboekje)
  • Jeugdbieb (type het zoekwoord in de rode balk en kies ook de groep waarin je zit)
  • De 4 vrijheden

Voor leesniveau groep 5/6 of hoger, specifiek over Rosmalen: 

Voor leesniveau groep 7/8 of hoger, algemeen:

Voor leesniveau groep 7/8 of hoger, specifiek over Rosmalen: 

Voor middelbare school, algemeen:

Voor middelbare school, specifiek over Rosmalen:

Maak van de gevonden antwoorden een presentatie!

Klik op deze link voor allerlei tips en handige hulpjes en maak dan bijvoorbeeld:

·       Spreekbeurt

·       Werkstuk

·       (Jeugdjournaal) Filmpje

·       Krantenartikel

·       Mindmap

·       Collage

·       Interview

·       Enquête

·       Startpagina

·       Stripverhaal

·       Tijdbalk

·       Quiz

·       Online escaperoom

·       Poster

·       Verhaal

Quiz over Rosmalen, bezet, verzet en bevrijding, hou je meer van quizzen? Bij dit onderwerp is er een gemaakt, ga hem hier maar maken!

Handige kaart: alle plaatsen die genoemd worden in deze website, zoals het oude treinstation in de Spoorstraat en de dijk op Bruggen, kun je op een kaart terug vinden van Google Earth die daarvoor speciaal is gemaakt. 

Het kwartetspel: Leen het papieren spel of speel het in de app Kwartool.