Romeinse ruilhandel
Leiderdorp en de Romeinen
In Nederland loopt de Noordgrens van het veroverde Romeinse Rijk, de Limes, van Katwijk tot aan Nijmegen. Om deze gebieden te bewaken werden castella gebouwd, verdedigingsforten. Waar het vroegere kanaal van Corbulo uitmondde in de Rijn, en waar nu het park Roomburg in Leiden ligt, lag het Castellum Matilo. Op deze plek zijn nu nagemaakte wachttorens en uitgezette begrenzingen van het Fort Matilo aangebracht. Resten van het Fort Matilo liggen nog onder de grond en wachten op verder archeologisch onderzoek.
Aan de Leiderdorpse kant van de Rijn bleven mensen wonen. Ze hadden contact met de Romeinen voor ruilhandel: ze leverden goederen als vlees, leer en graan aan het leger in ruil voor Romeins aardewerk en andere voorwerpen. Ook kreeg de elite van de boerengemeenschap diplomatieke geschenken van de Romeinen, zoals munten, bronzen vaatwerk en wapens. Rond 270 verlieten de Romeinen deze streek, zoals ook de inheemse bewoners dat deden, om de wateroverlast door overstromingen te ontlopen.
-
Anton de Kom
Dit is Anton de Kom. Hij was een Surinaamse schrijver en een verzetsheld. Hij werd in 1898 geboren in Paramaribo, de hoofdstad van Suriname. Nederland was toen de baas in Suriname.
In 1921 kwam Anton aan in Nederland. Een paar jaar later trouwde Anton de Kom met de Nederlandse Petronella Borsboom. Een huwelijk tussen een zwarte man en een witte vrouw was in die tijd erg ongewoon. Ze kregen vier kinderen.
-
Tweede Wereldoorlog
De Tweede Wereldoorlog begon. De Duitsers bezetten Nederland. Anton de Kom sloot zich aan bij het verzet. Hij schreef anti-Duitse stukjes in de verboden krant De Vonk. De Duitsers kwamen achter zijn verzetswerk en arresteerden hem. Ze behandelden hem als een gevaarlijke gevangene. Anton de Kom overleed vlak voor het einde van de oorlog in een Duits concentratiekamp.
-
Kolonie van Nederland
Suriname was van 1667 tot en met 1975 een kolonie van Nederland. Een kolonie is een gebied of land dat onder dwang van een ander land bestuurd wordt. De Nederlanders hadden grote plantages, waarop suikerriet, tabak en koffie werd verbouwd. Op de plantages werkten mensen die tot slaaf waren gemaakt. Dit waren mensen die door de Nederlanders uit Afrika werden gehaald en een bezit werden van de plantagehouders.
De slavernij werd afgeschaft in 1863. Anton werd in 1898 geboren en groeide op in een land waar slavernij niet meer was toegestaan. Toch leerde en wist hij hoe het geweest moest zijn om als slaaf op te groeien. Zijn oma en vader vertelden daarover vaak verhalen aan Anton.
-
Racisme
De slavernij was afgeschaft, maar het racisme bleef. Racisme betekent dat mensen neerkijken op mensen met een andere huidskleur. Als Anton van school afkomt krijgt hij een baan, maar niet de baan die hij graag wil. De betere banen in Suriname zijn voor witte Nederlanders, niet voor mensen met een donkere huidskleur.
Daarom vertrekt Anton in 1920 uit Suriname naar Nederland, om daar werk te zoeken. In Nederland vindt hij werk bij een handelaar in koffie, thee en tabak.
-
Schrijver en dichter
Anton de Kom zag zichzelf vooral als schrijver en dichter. Hij vond dat Nederlanders veel te weinig wisten over de geschiedenis van Suriname en slavernij. Hij gaf lezingen en schreef over de politiek. Hij schreef het boek Wij slaven van Suriname in 1934.
Het was het eerste geschiedenisboek over Suriname dat geschreven was door een Surinamer. Het boek was bedoeld voor Nederlanders en Surinamers. Het boek is een protest tegen kolonialisme en racisme.
-
Monument Anton de Kom
In Amsterdam is in 2006 een bronzen beeld van Anton de Kom onthuld. Het is gemaakt om de Surinaamse vrijheidsstrijder en verzetsman te eren en te herinneren.
-
Tochten naar Nederland en Suriname
In 1921 komt Anton de Kom voor het eerst aan in Nederland. Hij is naar Nederland gekomen om een baan te zoeken. Eind 1932 vertrekt hij weer naar Suriname, omdat zijn moeder op sterven ligt. Als hij begin 1933 in Suriname aankomt is zijn moeder al overleden. In datzelfde jaar wordt Anton verbannen uit Suriname en keert hij terug naar Nederland.
In 1933 geeft Anton politieke lezingen in Suriname. Deze worden al snel verboden. Anton richt een adviesbureau op. Hij kan veel mensen helpen en krijgt de bijnaam ‘papa De Kom'. De politie in Suriname is bang dat Anton oproept tot verzet in Suriname. Anton wordt gevangengezet. Op 7 februari 1933 is er een protest over dat Anton in de gevangenis zit. Anton de Kom wordt verbannen uit Suriname, omdat de politie bang is voor nog meer onrust. Hij mag dan niet meer in Suriname wonen.
Vensterplaat over Anton de Kom. Illustratie: Kok Korpershoek. Lesmateriaal voor docenten: Vensterles - Anton de Kom. Deze vensterplaat is ook de basis van twee LessonUp-lessen voor basisonderwijs en onderbouw VO.
Vensterplaat