Duitse bezetting

In de vroege ochtend van 10 mei 1940 vallen Duitse troepen Nederland binnen. Een strijd die ook aan de bewoners van De Meern niet voorbijgaat. Ter hoogte van de rooms-katholieke kerk aan de Stadsdam liggen Nederlandse militairen. Als op de dag van de inval ’s ochtends een uitvaart plaatsvindt, ontstaat buiten een vuurgevecht. Vanaf de grond opent het Nederlands luchtafweergeschut het vuur op overvliegende Duitse vliegtuigen en schiet een Duitse bommenwerper uit de lucht.

Na de capitulatie vinden allerlei veranderingen plaats. In De Meern verschijnen tankvallen, bunkers en betonnen belemmeringen; op kasteel De Haar neemt een Duits legeronderdeel het poortgebouw en het stalplein in gebruik.
Soldaten worden ingekwartierd in het gebouw van de rooms-katholieke school; officieren en onderofficieren bij particulieren, voornamelijk boeren. Om inkwartiering te voorkomen verschijnen op verschillende deuren de tekst: ‘Hier heerst een besmettelijke ziekte’.

Vliegveld Achthoven
Tussen De Meern en Montfoort legt de bezetter in de polder het "vliegveld" Achthoven aan. Dit vliegveld dient uitsluitend als misleiding van de vijand. Van hout bouwt de bezetter hangars, vliegtoestellen en controlehuisjes, die vanuit de lucht moeten doorgaan voor echt. Het verhaal doet de ronde dat de Engelsen dit al snel doorhebben en het schijnvliegveld een keer bombarderen met houten bommen. Na verloop van tijd verlaten de Duitse militairen het terrein. Tegen het eind van de bezetting maakt het Nederlandse verzet er gebruik van voor wapendroppings uit Engeland.

Onderduikers
Mannen tussen de 18 en 45 jaar worden opgeroepen voor verplichte tewerkstelling in Duitsland. Wie niet komt opdagen, loopt het risico te worden opgepakt. Velen blijven daarom binnen of zitten ondergedoken. Op veel boerderijen houden onderduikers zich verscholen. Om in hun levensonderhoud te voorzien, werken zij illegaal in een van de bedrijven of op het land.

Bombardementen
Af en toe bombarderen geallieerden de spoorlijn tussen Woerden en Utrecht. In 1944 wordt bij een Engels bombardementen het station van Vleuten geraakt. De schade blijft beperkt tot kapotte ruiten en een aantal gesneuvelde dakpannen. Persoonlijke slachtoffers vallen er niet.