Activiteit:
Film kijken, vragen maken, onderwijsleergesprek over het kloosterleven, restanten abdijkerk Assen bekijken.
Leerdoel(en):
Leerlingen weten welke functies kloosters in de Middeleeuwen hadden.
Leerlingen weten waarom het klooster verplaatst is, waar het klooster in Assen heeft gestaan en wat daar nu nog van te zien is.
Leerlingen kunnen informatie uit (delen van) een afbeelding halen.
Leerlingen begrijpen de oudste tekst van Drenthe en kunnen er over spreken.
Lesmateriaal:
Afbeelding schilderij, pen en papier, digibord
Voorbereiding:
Afbeelding schilderij printen voor alle leerlingen, afbeeldingen klooster zoeken
In de klas
Bekijk ter introductie op het onderwerp klassikaal het filmpje van schooltv over vrouwen in het klooster, via:
http://www.schooltv.nl/beeldbank/clip/20050614_middeleeuwen02
Lees met de leerlingen de venstertekst uit de Drentse Canon over het klooster in Assen en bekijk enkele afbeeldingen van het klooster, vroeger en nu (te vinden via google). Waar stond het klooster in Assen? En wat is er nu nog van te zien? Bespreek met de leerlingen dat het klooster vroeger de plaats was om te schrijven, dit gold ook voor het klooster in Assen. Bekijk over het schrijven in het klooster het filmpje van schooltv via:
http://entoen.nu/hebbanollavogala/beeld-en-geluid/schooltv-beeldbankclip-kloosters-in-de-middeleeuwen#beeld
Via deze link is het Oudste archiefstuk in Drenthe te vinden, geschreven in het klooster van Assen. Lees de tekst samen met de leerlingen, om de beurt leest een leerling een stukje voor. Waar gaat de tekst over?
Actief
Bekijk samen met de leerlingen de restanten van de abdij in Assen. Vraag meer informatie of een rondleiding bij de Asser historische vereniging of Drents Archief.
Extra materiaal
Via http://www.donb.nl/webquest/ is een leuke webquest voor leerlingen te vinden. In deze webquest komen de leerlingen in aanraking met een middeleeuws fenomeen dat zijn nawerking tot in onze huidige samenleving heeft. De leerlingen krijgen inzicht in de verschriftelijking van de samenleving en het belang van middeleeuwse oorkonden en moderne vormen van schriftelijke afspraken.