Samen één gemeente

Aalst en Waalre fuseren

Tot 1923 zijn Aalst en Waalre aparte gemeentes. Met een eigen burgemeester, wethouders, gemeentehuis, politie, brandweer, enz. Ze hebben elk ongeveer 1000 inwoners. De overheid vindt dat te weinig. Daar kan bezuinigd worden!
Valkenswaard weet een oplossing: zij wil die twee dorpen er wel bij hebben. "Dat nooit!" zeggen Aalst en Waalre. Dan nog liever met elkaar samengaan.

Wat wordt de naam van de nieuwe gemeente?

Wordt het 'Aalst-Waalre', zoals het station al heet dat tussen de twee dorpen ligt? Of 'Aalstwaalre'? Of 'Waalst'? 

Als het officieel bekend gemaakt wordt, blijkt het ‘Waalre’ te zijn. Huh? Wat? Waarom? Waar is Aalst gebleven?

Is het omdat Waalre dan (iets) groter is? Of een unieke naam heeft? Er is een Aalst in Gelderland en een in België. We weten het niet zeker. Het is wel een teleurstelling in Aalst. Sommige mensen voelen dat nog steeds. Ook na 100 jaar!

 

Na de fusie

Om echt één gemeente te worden, moeten de bewoners van de twee dorpen naar elkaar toegroeien. Maar dat blijkt niet zo makkelijk.

Zij vinden dat zij veel van elkaar verschillen. Beide dorpen hebben een eigen dorpskern met eigen winkels, scholen, carnavalsvereniging, muziekkapel, sportvereniging - en mensen gaan maar zelden 'de grens' over. 

Deze rivaliteit is wel vaak een beetje gespeeld en aanleiding voor grappen en moppen.

Wanneer het oude raadhuis in Aalst te klein blijkt, wordt in 1930 een nieuw gemeentehuis gebouwd tussen de twee dorpen. Dat is op de plek waar nu het Huis van Waalre staat.