Het Slotje

Van Slotje via Nat.Lab. naar High Tech Campus

Waar nu de High Tech Campus is, was tot 1972 grondgebied van Aalst. Er stonden een stuk of vijf boerderijen. In de 17de eeuw is een boerderij daar verbouwd tot sjiek woonhuis voor een adellijke familie. Vanwege de ‘slotgracht’ er omheen kreeg dit landhuis de naam ‘Het Slotje’.
In 1927 gaat Het Slotje in vlammen op. Er wordt een nieuw ‘Slotje’ gebouwd, maar in de jaren ’60 koopt Philips de grond om er het nieuwe Nat.Lab. te bouwen. Het Slotje wordt gesloopt.

Meer over Het Slotje

Het grondgebied van Aalst ligt tot 1972 tot aan de rivier de Dommel. Begin 15de eeuw staan er al enkele boerderijen. De boeren pachten de grond van adellijke families als Van der Clusen. In 1721 verkopen zij deze gronden aan de nieuwe Heer van Aalst. Die gaat in één van deze boerderijen wonen en breidt die uit tot een adellijk huis – met slotgracht: Het Slotje

Daarna gaat Het Slotje regelmatig over in andere handen.

 

Van Slotje naar Nat. Lab.

In 1958 is het Nat.Lab. in Strijp te klein geworden. Ook hebben de onderzoekers bij hun proeven en experimenten last van de trillingen zo midden in de stad. Philips zoekt dus een andere locatie en vindt die in Aalst. Ze kopen de boerderijen en de grond eromheen van de boeren.

Het Slotje wordt afgebroken. Philips bouwt er een nieuw laboratorium. Op de plek van Het Slotje komt de ingang naar het nieuwe Nat.Lab.

In de jaren ‘70 werken er al ruim 2000 medewerkers van de research.  Slimme mensen verzinnen en maken er nieuwe dingen en toepassingen. Ze doen bijvoorbeeld onderzoek naar licht, geluid, computers en televisies. Ze vinden dingen uit die we nu heel gewoon vinden zoals de cd-speler.

 

Van Nat. Lab. naar High Tech Campus

In 2003 besluit Philips het terrein open te stellen voor andere technologische bedrijven. Dit wordt de High Tech Campus. Dat wordt een groot succes. In 2023 werken er meer dan 12.500 mensen bij meer dan 300 bedrijven.