Dal
'Ketel' is een ander woord voor 'dal', want het bos kent heuvels en dalen. Vorsten van het Valkhof in Nijmegen jagen hier graag. Het is goed mogelijk dat Karel de Grote hier achter een wild zwijn of hert heeft aangezeten.
Geboorteplek Otto III
Het Ketelwoud is ook de geboorteplek van de Duitse koning Otto III in 980. Zijn moeder Theophanu is hoogzwanger op weg van Keulen naar het Valkhof in Nijmegen. Onderweg barst een hevig onweer los. Angstig zoekt het keizerlijk gezelschap een schuilplaats. Terwijl de donder buldert en bliksemschichten het bos verlichten, klinkt het huilen van de baby. Waar precies Otto is geboren, weten we niet. Het kan in de Rijkshof in Groesbeek zijn geweest, maar ook in een jachtslot bij Kessel aan de Niers of in de Watermeerwijk in Berg en Dal.
Rijkswald
In de twaalfde eeuw wordt het Ketelwoud 'Rijkswald' genoemd. Het bosgebied is ook grensgebied. De ene keer is de hertog van Gelre de baas, de andere keer de hertog van Kleef. Die laten veel bomen kappen en ontginnen stukken bos. Op de kale plekken groeien heide en struiken.
Bronnen en verder lezen:
- K. Bouwer. Een notabel domein. De geschiedenis van het Nederrijkswald (Utrecht 2003).
- G.G. Driessen en J.D.G. Montenberg, Oud Groesbeek in woord en beeld (Nijmegen/Groesbeek 1980), p 8-9.
Rechten
Vereniging Heemkundekring Groesbeek , CC-BY-NC