Bereisde Roel

Starings in Lochem

Het geslacht Staring is een begrip in de hele Achterhoek. Zeker drie generaties Staring zijn belangrijk geweest voor Lochem, de Graafschap en Nederland.

Even buiten de huidige gemeente Lochem ligt het kasteeltje de Wildenborch. Van 1811 tot 1818 behoorde de gelijknamige buurtschap tot de gemeente Laren, daarna tot de gemeente Vorden. Eigenaar en bewoner Antoni C.W. Staring (1767-1840) erfde het kasteel van zijn vader en was in 1811 en 1812 'maire' (burgemeester) van Laren.

Dichter-landman

Antoni Staring volgde opleidingen in Harderwijk en Göttingen om zich voor te bereiden op het beheer van zijn landgoed. Dat deed hij met oog voor de natuur en voor de boeren en landarbeiders. Zo stichtte hij een schoolgebouw nabij de Wildenborch, waar de kinderen uit de buurt onderwijs genoten van een door Staring zelf bekostigde schoolmeester. Hij bemoeide zich met landbouwwerktuigen en kweekte en importeerde bijzondere boomsoorten. Ook de waterhuishouding had zijn warme belangstelling. Hij zorgde kort na 1800 voor verbetering van de Veengoot, wat hem in conflict bracht met het stadsbestuur van Lochem. Naast dat alles was Antoni Staring ook nog eens landelijk vermaard dichter van gedichten als 'Het hondengevecht', 'De hoofdige boer' (Almen) en 'De hooiplukker' (Lochem).

Geoloog

Landelijk bekend als geoloog en bos- en bodemkundige is zoon Winand C.H. Staring (1808 -1877). Hij werd geboren op de Wildenborch, studeerde rechten en vervolgens wis- en natuurkunde. Hij stelde de eerste geologische kaart van Nederland samen en legde in 1860 met zijn publicatie De bodem van Nederland de bodem onder de bodemkunde. Hij was een van de initiatiefnemers tot de oprichting van de landbouwhogeschool (nu Universiteit) in Wageningen. In het voetspoor van zijn vader verbeterde hij de Brabantse voetploeg. Hij en zijn gezin woonden op het landhuis de Boekhorst in Klein Dochteren.Net als zijn vader had Winand ook bestuurlijke kwaliteiten en belangstelling. Hij was onder meer wethouder, griffier van het kantongerecht te Lochem, directeur van de Vereniging voor Volksvlijt en lid van Provinciale Staten van Gelderland. Zijn graf op de oude begraafplaats van Lochem valt op door de enorme zwerfkei.

Secretaris

Johan Alexander Staring (1850-1932), een zoon van Winand, trad min of meer in diens voetstappen. Hij werd de eerste secretaris van het Waterschap van de Berkel, van 1882 tot 1927!, en ook van de in 1888 opgerichte Nederlandsche Heidemaatschappij. Deze telg woonde op het huis de Koppel in Lochem, dat in 1884 een van de eerste panden aan de Nieuweweg was. Hij stelde ook belang in de plaatselijke geschiedenis, getuige de publicatie in 1923 van de Kroniek van Lochem.

Staringkoepel

Aan dichtersdochter Constance danken we het romantische theekoepeltje aan de Berkel bij 't Draafsel.

Meer informatie: 

Rechten

Wout Klein 2021, CC-BY-NC-SA