Oude verenigingen

Het Bathmense verenigingsleven

'Welkom ontdekkingsreizigers, leuk dat jullie gekozen hebben voor deze reisbestemming. Ik zal jullie nu een rondleiding geven door de tijd van de eerste verenigingen in ons dorp. Laat je verrassen!'

Orpheus, de Battumse Revue, de Oranjecommissie, ABS, het klinkt je vast bekend in de oren. Misschien zit je zelf wel bij één van deze verenigingen en zaten je ouders en overgrootouders er ook al bij. Het zijn namelijk verenigingen die al lang bestaan. Maar hoe zijn ze eigenlijk ontstaan? Dat ga je hier ontdekken.

De toneelvereniging

Zelfs al vóór de Tweede Wereldoorlog genoten de mensen van de jaarlijkse 'Battumse revue. In 2023 kwam daar helaas een eind aan. De Battumse toneelvereniging stopte. De stichting Openluchtspel Bathmen is een nieuwe traditie gestart. Elke vijf jaar wordt er een groot openluchtspel georganiseerd. Het is een geweldige belevenis om hierbij aanwezig te zijn.

De muziekvereniging

In 1930 ontstond de muziekvereniging Orpheus. Bij heel veel feestelijkheden en activiteiten is het te horen. Meester Rutgers, hoofd van de Dorpsschool, werd de eerste voorzitter van Orpheus. Regelmatig wees hij op school leerlingen aan om lid te worden van Orpheus en zorgde er zo voor dat er steeds nieuwe leden bijkwamen. Orpheus neemt regelmatig deel aan concoursen en ze hebben al veel mooie prijzen gewonnen. Tot de jaren vijftig van de 20ste eeuw had de muziekvereniging alleen mannelijke leden, maar dat is gelukkig al lang niet meer zo.

De Oranjevereniging

De Oranjecommissie Bathmen is de oudste Oranjevereniging van Nederland. Het bezoek  aan Bathmen van erfprins Willem van Oranje Nassau, later koning Willem I, was het begin van een mooie traditie. Er werden oranje feesten gehouden bij een koninklijk bezoek. De vlag werd dan gehesen en er werd jenever geschonken. Maar daarna bleef het een eeuw lang stil rond de Oranjecommissie, pas vanaf 1933, met uitzondering van de oorlogsjaren, werd er jaarlijks een Oranjefeest georganiseerd. Op 8 mei werd de eerste aubade gehouden. In 1955, 10 jaar na de bevrijding, werd de Commissie Bevrijdingsfeesten opgericht, bestaande uit de Oranjecommissies van Bathmen en Loo en onderwijzend personeel. Vanaf dat jaar werd op 4 mei de stille omgang met aansluitend een kerkdienst georganiseerd. In 2014 werd het 200 jarig bestaan van de Oranjecommissie Bathmen groots gevierd met "Bathmen spant de kroon".

De Algemene Bathmense Sportvereniging (ABS)

In 1918 ontstond voetbalvereniging ABS, maar die club verdween in 1928. Opnieuw was het Meester Rutgers die op 7 augustus 1930 een Algemene Bathmense Sportvereniging oprichtte. Meester Rutgers werd ook hier de eerste voorzitter. Voetbal, gymnastiek en atletiek gingen van start, maar alleen voetbal werd een succes. De afdeling gymnastiek ging het pas pas in 1940 goed doen; in 1942 kwam hieruit de handbalafdeling voort. Met de komst van nieuwe inwoners in Bathmen vanaf de jaren vijftig, kreeg ABS nieuwe takken van sport. Met onder meer volleybal, badminton, judo en trimmen groeide de club uit tot de huidige omnisportvereniging. Naast ABS werd in 1950 op initiatief van dokter Westra, dokter Velds en meester van Straalen de eerste Tennis Club Bathmen (TCB) opgericht.

Rijvereniging Bathmen en de Molenruiters

Als er één sport is die Bathmen landelijke bekendheid heeft gegeven dan is het wel de paarden-en ponysport. In 1945 werd een rijvereniging opgericht en de club was meteen heel actief.  De eerste crosscountry werd in 1946 gehouden en de eerste concours-hippique in 1947. Ze gaven rijlessen, deden mee aan wedstrijden, gaven demonstraties en organiseerden tijdens de kermis een ruiterfeest. In 1967 werd de ponyclub 'De Molenruiters' opgericht voor jongens en meisjes. Lessen en oefenen gebeurde eerst in de open manege in het Traasterbos, maar dat was niet ideaal. In 1968 werd de overdekte manege geopend 'Ruiterkamp'. In 1977 werd de manege uitgebreid omdat het ledenaantal bleef groeien. De nieuwe wedstrijdhal gaf de mogelijkheid tot een vijfdaags concours  'Bathmen te paard 'met mengwedstrijden voor de top van de Nederlandse vierspanwedstrijden en springwedstrijden tot op het hoogste niveau. De Rijvereniging en de Molenruiters hebben al vele bekers, linten en medailles in de wacht gesleept.

Het verenigingsleven

De P.J.B. is de oudste jongeren vereniging in het dorp. Jullie kennen ze vast wel van de Boeldag, maar ze doen nog veel meer. De vereniging is ooit opgericht in 1920 met als doel om de ontwikkeling en de vorming van haar leden op sociaal, maatschappelijk en cultureel gebied te bevorderen. De P.J.B. is een enthousiaste vereniging die zorgt voor saamhorigheid en levendigheid in het dorp. 

Al die verenigingen, van de kleine bijenvereniging tot de grote sportvereniging ABS, hebben een belangrijke functie in de dorpsgemeenschap. Ze zorgen allemaal, tot de dag van vandaag, voor verbinding en veel plezier.

 

‘Tot ziens ontdekkingsreizigers, mijn rondleiding zit erop. Neem de herinneringen die je hier hebt gemaakt voor altijd met je mee en deel ze met anderen. Met je retourticket kun je weer terugreizen naar het nu. Binnenkort hoop ik je weer te zien op een nieuwe reisbestemming. Tot later!'