Buurschappen
In de Middeleeuwen bestond het grondgebied van Bathmen grotendeels uit woeste, onbewerkte gronden. Slechts hier en daar lagen groepjes boerderijen langs de hoger gelegen akkergronden. De boeren werkten samen. Ze vormden buurschappen, gemeenschappen waarbinnen men elkaar hielp. Zo zijn de buurschappen Bathmen, Loo, Dortherhoek, Apenhuizen, Pieriksmars en Zuidloo ontstaan. De naam buurschap veranderde in de loop der tijd in buurtschap.
Bathmen
We weten niet precies hoe oud Bathmen is. In 1096 werd buurschap Bathmen door koning Henricus III geschonken aan de bisschop van Utrecht. Bathmen gaat dus al heel wat jaartjes mee. Rond 1200 kreeg Bathmen een kerk en veranderde het van een buurschap in een dorp.
Het dorp tot 1900
Tot ongeveer 1900 bestond Bathmen uit boerderijen. Ze lagen in het dorp rondom de kerk, de Brink en in het buitengebied. Veel boerderijen waren naast agrarisch bedrijf ook café of kruidenierswinkel. Pas na de Tweede Wereldoorlog begon het dorp zich uit te breiden.
Het Westerhuis
Bathmen was heel lang een zelfstandige gemeente, met een wapen en een eigen gemeentehuis 'Het Westerhuis'. Het landhuis was in 1870 gebouwd. In 1909 werd het verbouwd en kwam er een nieuwe burgemeesterskamer en later een nieuwe raadszaal bij. In 1962 werd de burgemeesterswoning bij het gemeentehuis aangetrokken. Mensen gingen er naar toe om bijvoorbeeld te trouwen, een paspoort of rijbewijs aan te vragen, of een geboorte of overlijden aan te geven.
Nieuwbouw
In de jaren zestig veranderde het agrarisch karakter van Bathmen. Er was een vrij groot tekort aan woningen ontstaan. De bewoners van Bathmen hadden behoefte aan meer woningen. Daarnaast wilden mensen uit Deventer ook graag in Bathmen komen wonen. De woningen werden in fasen gebouwd. Zo veranderde Bathmen in een halve eeuw van een agrarische dorp (een boerendorp), in een forensendorp (mensen wonen hier wel maar werken hier niet).
Einde zelfstandig Bathmen
Tot 2005 was de gemeente Bathmen zelfstandig. Bathmen had een eigen gemeenteraad met een burgemeester. De mensen uit de gemeenteraad werden gekozen door de inwoners van Bathmen. Ook had de gemeente eigen geld. Ze kon zelf beslissen waar ze het geld aan zou uitgeven, maar dat veranderde in 2005. Op 29 juni 2004 besloot de Eerste Kamer Bathmen als gemeente per 1 januari 2005 op te heffen en het grondgebied samen te voegen met dat van Deventer. Daarmee kwam een einde aan een zelfstandig Bathmen. Voor een bezoek aan het gemeentehuis moeten we voortaan naar Deventer.
Een uniek gebouw
Het nieuw gebouwde stadhuis/gemeentehuis uit 2016 is een uniek gebouw. In het gebouw zitten namelijk 2300 vinger- en teenafdrukken van inwoners uit de gemeente Deventer verwerkt, elk in een eigen raamwerk. Ook afdrukken van ouders en leerlingen van onze scholen uit Bathmen zijn in een raamwerk te zien. Zo is het nieuwe gemeentehuis van Deventer toch een beetje ons gemeentehuis geworden.
‘Tot ziens ontdekkingsreizigers, mijn rondleiding zit erop. Neem de herinneringen die je hier hebt gemaakt voor altijd met je mee en deel ze met anderen. Met je retourticket kun je weer terugreizen naar het nu. Binnenkort hoop ik je weer te zien op een nieuwe reisbestemming. Tot later!'