Cultuur

Ameland is een muzikaal eiland. Er is geen familie die niet aan muziek doet. Er zijn muziekkorpsen, zangkoren en ontelbare bandjes. Er wordt maandenlang geoefend voor de toneelvereniging die in de winter haar voorstellingen geeft. Decennia lang ging de toneelploeg Nut En Genoegen naar Amsterdam om daar een avond voor de van het eiland vertrokken oud-Amelanders te verzorgen.
Amelanders zijn ook liefhebbers van kunst. De prachtige omgeving is voor amateurs en professionals een belangrijke inspiratiebron voor het maken van de prachtigste foto's en schilderijen, onder andere de bekende schilder Germ de Jong heeft veel over en op Ameland geschilderd. De bekende schilder Tames Oud, nazaat van veel eilanders, mag hier ook genoemd worden.
De maand november is bekend als kunstmaand. Elk jaar komen duizenden toeristen naar Ameland om op locaties over het eiland van kunst te genieten.
Begin juli hebben we op het strand van Nes het festival MadNes: MadNes is een gezellig, kleinschalig festival. Het combineert surfen, skaten, cultuur en muziek.
In Hollum staat elk jaar het Muzikaal Bootwateren met dweilorkesten uit het hele land en de tewaterlating van de reddingboot op het programma en het Rôggefeest, enkele jaren geleden omgedoopt tot Rôggefestival, geniet landelijke bekendheid.