Stadsarchief Amsterdam sluit aan bij het Canonnetwerk

Actueel

Stadsarchief Amsterdam treedt op 27 juli 2022 toe tot het netwerk van de Canon van Nederland. In dit netwerk werken musea en erfgoedinstellingen samen om de Nederlandse geschiedenis voor het voetlicht te brengen. Verschillende archiefstukken zijn opgenomen als sleutelstuk en vertellen verhalen bij de vensters Spinoza, Slavernij en Koning Willem I.

Stadsarchief Amsterdam

De Bazel. De Bazel is het voormalig hoofdkantoor van de Nederlandsche Handel-Maatschappij (NHM). Koning Willem I richt de NHM in 1824 op om een nieuw handelsimperium te ontwikkelen, als negentiende-eeuwse opvolger van de WIC en VOC.

Geselecteerde sleutelstukken
Het eerste geselecteerde sleutelstuk is de ban van Spinoza. Op 27 juli 1656, vandaag 366 jaar geleden, wordt de filosoof Spinoza uit de joodse gemeente verbannen. De ban is opgetekend in het Escamoth, het register van besluiten en reglementen van de Portugees-joodse gemeente Talmud Tora in Amsterdam. Het tweede sleutelstuk is een woordenlijst uit het Sranantongo die in 1765 wordt opgesteld door Jan Nepveu, een Nederlandse gouverneur van Suriname. De taal ontstaat rond 1651 met de komst van de eerste Afrikaanse slaafgemaakten in wat nu Suriname is. De geschiedenis van de taal is verweven met de geschiedenis van het land. Het derde sleutelstuk is de Bazel, het gebouw waarin het archief is gevestigd. De Bazel is het voormalig hoofdkantoor van de Nederlandsche Handel-Maatschappij (NHM). Koning Willem I richt de NHM op in 1824 om een nieuw handelsimperium te ontwikkelen, als negentiende-eeuwse opvolger van de WIC en VOC.

Bekijk hier de sleutelstukken van Stadsarchief Amsterdam.

 

Woordenlijst Sranan

De lijst met woorden in het Sranantongo. De lijst wordt in 1765 opgesteld door Jan Nepveu (Amsterdam 1719 – Paramaribo 1779).

De ban van Spinoza

De Ban van Baruch d’Espinoza, oftewel Spinoza, uit de joodse gemeente. De ban is opgetekend in het Escamoth, het register van besluiten en reglementen van de Portugees-joodse gemeente Talmud Tora in Amsterdam.