Een slimme jongen
Hindericus Scheepstra wordt in 1859 geboren aan de Groningerstaat in Roden. De mensen noemen hem Rieks. Rieks geniet van zijn jeugd in het rustige plattelandsdorpje Roden. De schoolmeester vindt Rieks een slimme jongen. Maar zijn gezondheid is zwak. Rieks kan beter gaan leren dan werken. Daarom gaat hij voor schoolmeester studeren in Groningen.
Schoolhoofd
Rieks is succesvol als schoolmeester. Op zijn 24e wordt hij al schoolhoofd in Dokkum. Later wordt hij hoofd op een school in Arnhem.
Saaie schoolboekjes
Rieks vindt de schoolboekjes maar saai. Daarom besluit hij zelf boekjes voor scholen te schrijven. In 1891 publiceert hij samen met Wiebe Kornelis Walstra Aanschouwingsonderwijs in de lagere school bij uitgeverij J. B. Wolters te Groningen. Er verschijnen meer publicaties. Ondertussen onderhoudt Scheepstra goede contacten met de uitgeverij in Groningen. Ook uitgeverijdirecteur E.B. ter Horst jr. vindt het lesmateriaal voor scholen stijf geschreven en slecht verzorgd. Hij wil graag rijk geïllustreerde uitgaven. De twee maken al snel plannen en besluiten samen te werken met de Haagse schoolmeester Jan Ligthart.
Scheepstra en Ligthart kunnen het goed met elkaar vinden en al gauw komen er meerdere uitgaven tot stand. In 1902/1903 ontstaat de serie Dicht bij huis. Deze boekjes zijn voorzien van prachtige illustraties door Cornelis Jetses. De serie is een groot succes.
Scheepstra en Ligthart vinden dat er ook lesmateriaal moet komen voor de allerkleinsten, die het lezen nog moeten leren. Ze besluiten voort te bouwen op het al bestaande leesplankje dat eerder met weinig succes op de markt was gebracht. Ze ontwikkelen een nieuwe leesmethode, het leesplankje met 'Aap, Noot, Mies'.
Ot en Sien
'Ot en Sien' is jarenlang dé leesmethode voor het lager
onderwijs. De avonturen van de twee buurtkindertjes zijn beschreven
in de serie Nog bij moeder, vier deeltjes voor het
taalonderwijs, geschreven door Ligthart en Scheepstra en
geïllustreerd door Jetses. Tot ver na de Tweede Wereldoorlog worden
de boekjes gebruikt in het onderwijs. Daarna worden ze geleidelijk
door andere leermethoden vervangen.
Hoewel Scheepstra de boekjes schrijft, accepteert hij dat Ligthart
als medeauteur genoemd wordt. Dit heeft te maken met zijn Drentse
karakter: hij wil zichzelf niet op de voorgrond plaatsen of andere
mensen kwetsen.
Band met Roden
Rieks Scheepstra wordt een belangrijk man. Hij woont op de Ossenmarkt in Groningen tussen allerlei hoge heren. Toch blijft Rieks een band houden met Roden. Elke zomer logeert hij wekenlang in Roden bij zijn broer op de Brink. Hij voelt zich thuis in zijn geboortedorp en gaat vaak op bezoek bij familie en vrienden. De inwoners van Roden waarderen het dat Rieks ondanks zijn succes altijd gewoon blijft.
Op 8 mei 1913 overlijdt Scheepstra onverwachts tijdens een wandeling over de Vismarkt in Groningen. Hij is slechts 54 jaar geworden. Op 13 mei 1913 wordt hij, naar eigen wens, in zijn geboortedorp Roden begraven.