De burgerlijke stand
In 1811 is Nederland een provincie van het Franse keizerrijk. De Franse wetten en regels gelden dan ook in Nederland. Daarom wordt Nederland opgedeeld in gemeentes. Aan het hoofd van elke gemeente staat de maire, dat is Frans voor burgemeester. De mensen worden ingeschreven bij de burgerlijke stand. Hierin worden belangrijke gegevens van alle inwoners bijgehouden, bijvoorbeeld als iemand gaat trouwen. Ook moet iedereen een achternaam opgeven.
De burgemeester
Drie jaar later wordt Nederland een onafhankelijk koninkrijk. Napoleon is verslagen en Nederland is weer eigen baas. Toch blijven veel Franse regels hetzelfde. Ook de gemeentes blijven bestaan. Alleen heet de maire voortaan burgemeester.
Roden, Peize en Norg
In die tijd bestaat de gemeente Noordenveld nog niet. In het gebied van de gemeente Noordenveld zijn drie gemeentes: Roden, Peize en Norg. Ook is er nog geen gemeentehuis. Vergaderingen van de gemeente vinden plaats in een herberg en de burgemeester doet zijn werk gewoon thuis.
Gemeentehuis Roden
In de 19e eeuw heeft Roden nog geen gemeentehuis. Maar naarmate de bevolking groeit - en daarmee ook de werkzaamheden - vindt de gemeenteraad dat een gemeentehuis nodig is. In 1897 wordt de vooruitstrevende Gerardus van Wageningen de nieuwe burgemeester van Roden. Hij koopt op 26 oktober 1897 een huis met een groot stuk erf. In 1902 besluit de gemeenteraad het nieuwe gemeentehuis te bouwen op het erf van Gerardus van Wageningen. Dit gemeentehuis doet dienst tot 1936. Op dezelfde plaats wordt een nieuw gemeentehuis gebouwd. Dit pand moet in 1981 plaatsmaken voor het huidige gebouw.
Gemeentehuis Norg
Vanaf 1811 vergadert de gemeenteraad van Norg bij een plaatselijke herbergier. In 1881 wordt besloten dat er permanente huisvesting moet komen voor het gemeentebestuur en de secretarie. Het nieuwe gemeentehuis wordt op 25 juni 1883 in gebruik genomen. In 1958 blijkt het gemeentehuis te klein. Dit gemeentehuis wordt verkocht. In 1968 komt burgemeester O.G. de Boer met het idee voor een combinatie van gemeentehuis, dorpshuis en andere gemeenschappelijke voorzieningen. Dit ontmoetingscentrum krijgt de naam 'De Brinkhof'. Het wordt in 1973 in gebruik genomen.
Gemeentehuis Peize
Sinds 1815 is de gemeente Peize een zelfstandige gemeente. Vergaderingen worden gehouden in een logement. Eind 1864 koopt de gemeente een pand dat lange tijd zal fungeren als gemeentehuis. Pas na de eeuwwisseling begint men de huisvesting krap te vinden. In 1918 wordt op dezelfde plek een nieuw gemeentehuis gebouwd. Boven de voordeur van dit gemeentehuis is het gemeentewapen van Peize te zien.
Gemeentewapens
Elke gemeente heeft zijn eigen gemeentewapen. Op het wapen van Norg zien we een steigerende hengst. Deze hengst verwijst naar de oude paardenmarkt die al sinds 1629 wordt gehouden. Daarnaast zien we rechts bovenin ook een verwijzing naar de Zwartensdijkster schans.
Op het wapen van de gemeente Roden staan vijf dennenbomen die in een losse grond geplant zijn. Daaroverheen een spade gekruist met een bijl. Rechts in de bovenhoek staat het wapen van de familie Ewsum. Deze familie heeft een lange tijd (1480-1721) havezate Mensinge bewoond.
Op het wapen van Peize staat de hopbel. Vroeger was de hopteelt erg belangrijk voor de boeren in Peize. Hop wordt gebruikt bij het brouwen van bier.
Gemeente Noordenveld
De gemeente Noordenveld wordt ingesteld op 1 januari 1998 vanwege de Wet tot gemeentelijke herindeling van de provincie Drenthe. Het is een samenvoeging van de voormalige gemeenten Norg, Peize en Roden. De gemeente dankt zijn naam aan het gelijknamige dingspil; het middeleeuwse rechtsgebied. De nieuwe gemeente zetelt in het gemeentehuis van Roden.
Op 25 juni 1999 wordt voor de nieuwe gemeente officieel een
gemeentewapen vastgesteld. Het wapen van de gemeente Noordenveld
heeft een zwarte schildzoom. Dit symboliseert het veen dat vanaf de
middeleeuwen tot de negentiende eeuw vrijwel het hele gebied van de
gemeente Noordenveld omsloot.
De gemeente Noordenveld ligt erg gunstig gelegen tussen Drachten,
Assen en Groningen. Daarom is er veel forensenverkeer. De witte
blokjes die de zwarte schildzoom doorbreken staan symbool voor deze
forensen, als een soort opening van de gemeente. Het klaverblad
staat symbool voor de laaggelegen landen in het Noorden. De drie
bladeren van het klaverblad staan symbool voor de drie voormalige
gemeenten Peize, Roden en Norg.