Ter herinnering aan de Tweede Wereldoorlog zijn er in de gemeente Tynaarlo verschillende monumenten te vinden.
- Vries
Op de kruising van de Oude Asserstraat met de Nieuwe Rijksweg in Vries staat een monument. Het is opgericht ter herinnering aan 18 inwoners van de voormalige gemeente Vries die tijdens de oorlog omgekomen zijn. Op de zijkant van het monument staan hun namen.
- Vries
Op de begraafplaats van Vries is een gedenksteen voor US-militairen te vinden. Eerder stonden er zeven kruizen voor zeven bemanningsleden van een neergestort vliegtuig. Het vliegtuig stortte op 28 juli 1943 neer op de Zeijerlaar. De bemanningsleden werden eerst in Vries begraven maar zijn later naar een militaire begraafplaats verplaatst. De kruizen die op hun graven stonden zijn weggehaald maar er is wel een gedenksteen gekomen.
- Vries
In Vries staat het oude graf van Teunis van Wijk. Hij was soldaat en moest in mei 1940 naar het zuiden van Nederland toe om te vechten. Al op de eerste dag van de gevechten kwam hij bij Dordrecht om het leven, op 11 mei 1940. Hij ligt nu begraven op een militaire begraafplaats in Rhenen. Maar hij heeft eerst in Vries begraven gelegen. Op de begraafplaats is zijn oude graf nog te zien.
- Zuidlaren - Joods monument (Synagoge)
De synagoge van Zuidlaren staat aan de zuidkant van de Brink, aan de Zuiderstraat 1. Aan de muur hangt een zwarte plaquette met een davidster erop. De plaquette is ter herinnering aan de 15 joodse slachtoffers uit het dorp. Hun namen, leeftijden en sterfjaren staan op de plaquette. Ze zijn omgekomen in de concentratiekampen Auschwitz en Sobibor.
- Zuidlaren - Monument aan de Stationsweg
Het monument op de hoek van de Stationsweg / Mensinge is opgericht ter herinnering aan 2 verzetsstrijders (J.ten Cate en C.F. Kwant) uit Meppel. Ze werden geliquideerd als represaille voor een geliquideerde NSB'er.
- Zuidlaren - Verzetsmonument
Het Verzetsmonument staat op de hoek van de Groningerstraat en de Kerkbrink. Het is opgericht ter herinnering aan 12 verzetsstrijders die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen. De 12 namen zijn in het monument verwerkt.
- Paterswolde - Monument in de Duinen
Het monument 'De Duinen' ligt aan de Lemferdingelaan 7 en is opgericht ter herinnering aan de joodse onderduiker Herman van Hessen. Ook herinnert het aan Derkje Meijer-van Dijk, die samen met haar man met gevaar voor eigen leven tijdens de bezetting hulp en onderdak bood aan Hans van Hessen. Zowel de naam van Hans als van Derkje staat op het monument.
- Paterswolde - Monument in het voormalige
gemeentehuis
Het monument bevindt zich in het voormalige gemeentehuis (Prinses Irenelaan). Het is een wandschildering met een afbeelding van onder andere een vrouwenfiguur. Het monument is opgericht ter herinnering aan alle oorlogsslachtoffers uit de voormalige gemeente Eelde.
- Paterswolde - Oorlogsmonument Kluivingsbos
Dit monument in het Kluivingsbos is opgericht ter herinnering aan onderduiker Jacob de Vries. Hij werd op de Bevrijdingsdag van Eelde, 13 april 1945, vermoord door vluchtende Duitsers. Daarnaast herdenkt dit monument Willem Harm Rutgers, hij kwam om bij het bombardement op een vliegtuigfabriek in Warnemünde.
- Eelde - Monument op de algemene begraafplaats
Het monument bevindt zich op de algemene begraafplaats aan de Kerkhoflaan. Het is opgericht ter herinnering aan verzetsstrijder Stoffer Holtjer. Stoffer Holtjer was opperwachtmeester van de Marechaussee maar hij werkte ook als voorman van het verzet in de knokploeg van Eelde en de Geheime Dienst Nederland. Na verraad werd hij gearresteerd en geliquideerd. Het monument is niet alleen voor Holtjer, maar ter herinnering aan alle oorlogsslachtoffers die vielen in de strijd tegen de bezetter.