Gemeente EVZ
Het was al langere tijd de wens van de regering om gemeenten samen te voegen, ook in Drenthe. In 1998 werden de gemeentes in Drenthe heringedeeld. De gemeenten Eelde, Vries en Zuidlaren werden bij elkaar gevoegd en kregen eerst de titel EVZ (Eelde, Vries, Zuidlaren). Later kreeg de gemeente de naam Zuidlaren. Maar dit bracht zoveel discussie opgang dat uiteindelijk werd besloten de gemeente Tynaarlo te noemen. Per 1 december 1999 heet de gemeente officieel gemeente Tynaarlo. Het nieuwe gemeentehuis werd gebouwd in Vries. De gemeente Tynaarlo kreeg ook een eigen gemeentewapen.
Heraldiek
Het gemeentewapen heeft al een lange geschiedenis. Al in de middeleeuwen brachten de mensen versieringen aan op de schilden van de ridders, bijvoorbeeld tekeningen en verschillende kleuren. Zo kon men zien welke ridder er achter een harnas verscholen ging. Je moest immers wel kunnen zien wie de vijand was en wie niet. Dit gebruik breidde zich steeds verder uit. Deze versieringen werden symbolen voor de adellijke families. We noemen dit nu een familiewapen. Maar ook staten, steden, streken en gemeentes ontwierpen hun eigen wapen. Inmiddels zijn er heel veel soorten wapens. En al die wapens hebben een betekenis. De wetenschap die deze wapens bestudeerd noemen we heraldiek.
Gemeentewapen Eelde
Op het gemeentewapen van Eelde zie je een raaf. De raaf heeft een kruisboog in zijn bek. Deze raaf verwijst naar de vier havezaten van Eelde. In Eelde stond eerder de havezate huis Ter Borch. De bewoners die daar het langste hebben gewoond was de familie Sighers ter Borgh. Het wapen van deze familie is uiteindelijk ook gebruikt als gemeentewapen voor Eelde.
Gemeentewapen Vries
Wat gelijk opvalt aan het gemeentewapen van Vries, zijn de Wildemannen. Deze dienen als schildhouders. Zij staan symbool voor de oorspronkelijk bewoners van Drenthe en daarmee ook voor de hunebedden die op het grondgebied voorkomen. In het midden van het wapen zie je een schoorsteenhaal omringd door eikenbladeren. Dit zijn elementen uit het familiewapen van de familie Linthorst Homan, eeuwenlang een belangrijke familie in Vries. Zij bekleedden allerlei openbare ambten. Om het schild heen zie je acht bloemen van de Zweedse kornoelje. Deze zeldzame bloem is in een van de ijstijden door het ijs meegevoerd vanuit Scandinavië. De plant groeit al eeuwen lang in Zeijerstrubben. Dit is de enige plek in Nederland waar de zeldzame bloem van nature voorkomt.
Gemeentewapen Zuidlaren
Zuidlaren is al 800 jaar bekend vanwege de Zuidlaardermarkt. Het is dan ook niet verwonderlijk dat er veel paarden te zien zijn op het gemeentewapen van Zuidlaren. Op het schild van dit gemeentewapen is een zilveren paard te zien. Dit paard heeft een zadel, singels en stijfbeugelriemen van keel. Met keel bedoelen we de kleur rood. De stijgbeugels zijn in de kleur goud. De schildhouders van het gemeentewapen zijn ook twee paarden. Deze paarden zijn van sabel. Met sabel bedoelen we de kleur zwart. Op het wapen zie je ook een kasteel met drie torentjes. Dit kasteel is een symbolische verwijzing naar de havezate Laarwoud.
Gemeentewapen Tynaarlo
De nieuwe gemeente Tynaarlo kreeg ook een eigen gemeentewapen. Dit gemeentewapen werd een combinatie van drie elementen uit de gemeentewapens van de voorgaande gemeentes. Op dit wapen zie je een hollend paard met daaronder een raaf. Daar omheen zie je acht kornoeljebloemen. Het paard verwijst naar de Zuidlaardermarkt. De raaf verwijst naar het voormalige wapen van Eelde. De kornoeljebloemen verwijzen naar de gemeente Vries omdat deze bloem hier voorkomt.
De oorspronkelijk omschrijving van het wapen is als volgt: "Doorsneden; I in sinopel een hollend paard van zilver; II in goud een omgewende raaf van sabel; op een schildzoom van keel acht kornoeljebloemen van natuurlijke kleur. Het schild wordt bedekt met een gouden kroon van drie bladeren en twee parels.