Het Geuzenmonument

Het Geuzenmonument op de Markt is geplaatst ter nagedachtenis aan de vijftien gefusilleerde Geuzen, de drie Februaristakers en aan de Geuzen die in concentratiekampen zijn omgekomen.
Op 12 maart 1983 onthulde onze toenmalige koningin Beatrix het standbeeld, gemaakt door de Vlaardingse kunstenaar Leen Droppert (24 april 1930 - 15 november 2022). 

De toenmalige scholengemeenschap ‘De Vaart’, nu het College VOS, adopteerde het monument in 1984. Tijdens de Geuzenherdenking die voorafgaat aan de uitreiking van de Geuzenpenning, leggen leerlingen van het VOS bloemen bij het Geuzenmonument.

 

Het Geuzenmonument is een bronzen mannenfiguur die vastberadenheid, maar ook twijfel en onzekerheid uitbeeldt. De man is lopend neergezet.
Hij is doordrongen van zijn opdracht om de boodschap verder te dragen naar de toekomst. Hij mag niet stilstaan. Eén hand heft hij waarschuwend en bezwerend omhoog, met de andere beschermt hij beurtelings het eigen kwetsbare lichaam, dan weer stelt hij zich met zijn vuist in verweer tegen de vijand.
De losstaande, afgehakte, bronzen onderbenen staan symbool voor de liquidatie, het abrupt beëindigde leven. De achttien zwarte (in plaats van witte) strepen van de oversteekplaats staan voor het aantal ter dood veroordeelden. Ze eindigen bij de deur onder het bordes van het Oude Stadhuis. 
Daar waren in die tijd de politiecellen van het politiebureau, dat pal naast het Stadhuis stond. Enkele Geuzen zijn hier na hun arrestatie naartoe gebracht. 

De plek van het monument is cirkelvormig ommuurd en draagt de woorden: 'Geuzenverzet, mei 1940 - mei 1945, Verzet tegen den vijand geschiedt steeds op den juisten tijd'.