De Ziekenbussen

In de 17e en 18e eeuw bestond er nog geen officiële manier om je te verzekeren tegen ziekte. Wel waren er zogenoemde Ziekenbussen. Het gedachtegoed van dit systeem was 'van en voor elkaar'. Je kon namelijk als lid van de gilde, je beroepsgroep waarin je werkzaam was, gebruik maken van deze Ziekenbussen. Hierdoor werd je beschermd tegen inkomensverlies als gevolg van ziekte of grote medische uitgaven.

Het systeem met de Ziekenbussen zorgde ervoor dat Nederland bekend ging staan om haar goed georganiseerde zorg. De rijke kooplieden organiseerden het systeem van de zorg. Aangezien Nederland in deze periode een rijke economie had door buitenlandse handel, wilden de kooplieden de samenleving graag rustig en gezond houden. Als er onrust zou heersen, zouden de handelspartners van de kooplieden wellicht minder gretig zijn om zaken te doen. De zekerheid of een land wel producten kon blijven leveren en er bijvoorbeeld geen oorlog uitbrak werd erg belangrijk gevonden. Daarnaast was een maatschappelijke rol vervullen onderdeel van de status van een trots koopman, het ondersteunen van de zorg droeg daar aan bij. 

De zwakke plek van dit systeem was dat de zorg niet toegankelijk was voor mensen die buiten de stad woonden. Op het platteland kwamen geen rijke kooplieden, dus konden de zorgsystemen niet opgezet worden. Een ander groot gebrek van het systeem bleek tijdens de oorlog tussen Frankrijk en Engeland. Door de economische afhankelijkheid van de kooplieden kon de zorg geen stand houden zonder hun bijdragen. Aangezien al het geld nodig was voor het leger om Nederland te beschermen bleef er geen geld over voor zorg. Hierdoor brokkelde het eerste zorgsysteem van Nederland vrijwel helemaal af. 

Wil je meer weten over de geschiedenis van de zorg, ook van vóór 1600? Kijk dan eens op de site van het Florence Nightingale Instituut: fni.nl