Johannes Wilhelm Burger was Hervormd predikant van 1772 tot 1786 bij de gemeenten Ballum en Hollum. Hij was geboren in 1744 in Kusel Rheinland-Pfalz Duitsland als zoon van Wilhelm Bürger & Anna Stuckrad. Ds. Burger huwde in 1772 te Franeker met Maijke Jacobs, dochter van mr timmerman Jacob Douwes van der Schaaf & Antje Fransen.
Ds Burger kwam nadat ds Cuperus was overleden. Deze predikant had bijna vijftig jaar doorgebracht in de gemeenten Ballum Hollum. Ds Cuperus was een twistziek persoon, moeilijk in de omgang, vlijmscherp met het woord, en eigengereid.|
Gelukkig ging het ten tijde van Burger heel wat beter met de beide gemeenten. Hij was een ijverig en doortastend man, veelzijdig ontwikkeld en een streng handhaver van de censuur. Zo iemand hadden de beide gemeenten nodig. Hij liet niet met zich spotten. Dat ondervond een Ballumer vrouw die op 13 september 1772 ds Burger uitschold voor ‘geveinsde’ en ‘huigelaar’. Burger was er de man niet naar om dit op z’n beloop te laten. Onmiddellijk klaagde hij de vrouw aan en reeds op 16 september werd zij op de rechtsdag veroordeeld, ‘om het gesegde te revocereerden en den Predicant te erkennen voor een eerlijk en braaf Leraar; nog daarboven te betalen 20 goudguldens in de arme bos als ook in de costen van justitie’.
De boete was wel erg hoog voor een eenvoudige belediging, maar blijkbaar wilde men een daad stellen en de maatregel bleek doeltreffend. Dergelijke aantijgingen kwamen niet meer voor. Ds. Burger was een man van wet en orde. Noch voor hem, noch na hem is de kerkelijke tucht zo vaak toegepast. En daarmee blijkt hij een goede invloed op het kerkelijk leven te hebben gehad. Ds Burger was begonnen op maandagavond in de kerk te Hollum een soort catechisatie te houden, waarbij iedereen vrij toegang had. De kerk was zo vol dat veel mensen met een staanplaats genoegen moesten nemen. Zelfs doopsgezinden waren aanwezig. Omdat de kaarsen op de banken niet voldoende licht gaven, besloten de kerkvoogden in 1775 tot de aanschaf van drie grote koperen kronen, die nog steeds het kerkgebouw van Hollum sieren. In 1786 heeft is ds Burger beroepen bij de Hervormde gemeente Tricht in Gelderland.
Lees ook: Uit de geschiedenis van de Amelander kerken van B. Edes en C. Glashouwer
Lees ook: De tegenwoordige staat van Friesland - Ameland
Lees ook: De gebrandschilderde ramen van de hervormde kerk te Hollum op Ameland, door Drs A.J.A.C. Hakman