Ballum

Het fraaie dorp Ballum is met zijn 350 inwoners het kleinste dorp op Ameland. In de 15e eeuw was het o.a. de woonplaats van de Cammingha's, de vroegere vrijheren van Ameland. Nog steeds is Ballum het bestuurlijke centrum van Ameland.

 

Beschermd dorpsgezicht

Het dorpsgezicht van Ballum is een beschermd dorpsgezicht. In Ballum vindt u nog vele oude woningen met ankerdateringen uit de 18e eeuw. De oude boerderijen in het dorp herinneren aan het agrarisch verleden. In de Nederlands Hervormde Kerk bevindt zich een prachtig kunstwerk: de gebeeldhouwde preekstoel. In de zomermaanden is de kerk te bezichtigen.

 

Historie

Tot 1829 stond er een echt slot in Ballum, maar in de 'kasteelresidentie' is weinig bewaard gebleven van deze tijd. Alleen de grafsteen, die gebruikt werd voor de afsluiting van de grafkelder van de Cammingha's, is nog bewaard gebleven. Deze dient nu als vloer van het baarhuisje op de begraafplaats te Ballum.

 

De Camminghastraat, aan beide zijden begroeid met bomen, bepaalt voornamelijk het karakter van het dorp. In het centrum ligt een kleine brink, eveneens omzoomd met bomen. Evenals Nes heeft het een vrijstaande toren.

 

Vliegveld

Bij het dorp Ballum is een klein vliegveld. In geval van nood vervult dit vliegveld goede diensten. Het vliegveld biedt ook volop toeristische activiteiten. Zo kan er in de zomermaanden een rondvlucht boven Ameland worden gemaakt. Ook parachutespringen en een rondvlucht maken behoren tot de mogelijkheden en u kunt zelfs een uitstapje maken naar Texel of het Duitse waddeneiland Borkum.

Bron: www.ameland.info