de grondwetherziening

de grondwet van 1814 word vervangen

in 1848 werd de grondwetherziening doorgevoerd, omdat de oude grondwet van 1814 niet meer voldeed aan de eisen van de moderne tijd en alle politieke en maatschappelijke veranderingen na de eerste wereldoorlog.

de grootste/belangrijkste veranderingen van de nieuwe grondwet waren het invoeren van onschendbaarheid, de versterkte positie van de tweede kamer en de hoeveelheid grondrechten nam toe. ook werd de bevoegdheid van de rechter om wetten te toetsen aan de grondwet verder uitgebreid.

de herziening van de grondwet was een lang en zorgvuldig proces. daarom werd er in 1846 een commissie ingesteld die de opdracht kreeg om de grondwet te herzien, deze commissie was onder leiding van Willem Schermerhorn (oud-minister van justitie) de commissie kwam met een aantal voorstellen voor de nieuwe grondwet. dit voorstel werd besproken in de eerste en tweede kamer. er was veel discussie over de voorgestelde veranderingen, maar uiteindelijk werden de meeste voorstellen aangenomen. er waren echter ook een paar ideeën die verworpen werden zoals het voorstel om de onschendbaarheid van de koning niet op te nemen in de grondwet.
na de goedkeuring van de nieuwe grondwet door de eerste en tweede kamer is de nieuwe grondwet op 3 juli 1848 in een bijzondere zitting van de staten generaal bekrachtigd. op 24 november dat jaar vond er een stemming plaats voor het volk. waar het volk zich kon uitspreken over de nieuwe grondwet. nadat het merendeel van de burgers had ingestemd werd de nieuwe grondwet definitief ingevoerd.

de nieuwe grondwet had grote gevolgen voor de Nederlandse samenleving. zo zorgde de uitbreiding van grondrechten voor meer bescherming van minderheden.
de grondwet is tot op de dag van vandaag een belangrijk fundament van de Nederlandse rechtstaat.