Archeologische opgraving Hoflaan

In het najaar van 2004 krijgen archeologen de gelegenheid om onderzoek te gaan doen op de plek van de voormalige buitenplaats van de ambachtsheren, ‘Het Hof’. Daarbij is het nog maar zeer de vraag óf en hoe ze de restanten ervan aan zullen treffen. Na de sloop in 1830 vinden er immers vlakbij deze locatie diverse bouwactiviteiten plaats. 
De archeologen zijn echter blij verrast door wat ze te zien krijgen. Duidelijk tekent zich de fundering af van het 16m x 16m grote huis. Daarbij vinden ze twee waterkelders, een paar waterputten en een beerput. Ook de mozaïeken tegelvloer van de voorraadkelder is goed bewaard gebleven.

Onder deze overblijfselen treffen ze ook nog eens de resten aan van een zestiende-eeuwse boerderij. Deze is duidelijk te zien op historische kaarten. De overblijfselen van de bijgebouwen, een stukje verderop, zijn echter zwaar verstoord door de bouw van de gasfabriek en het latere gemeentegebouw. 
De funderingen met de mozaïekvloer en de diverse kelders zijn meteen na documentatie afgedekt met een laag schoon zand en blijven daar onder de grond liggen. 

Op deze plek staat sinds 2017 een kunstobject, genaamd ‘De buitenplaats van Ruytenburch’. Het is gemaakt door Van Roosmalen Van Gessel Architecten met de bedoeling om passanten de rust uit de tijd van de ambachtsheren te laten ervaren. 
Door middel van groene hagen en elementen van cortenstaal is te zien hoe een deel van het buitenhuis eruit moet hebben gezien, compleet met een tafel met stoelen.