Bevrijding

Op 6 juni 1944 landen de geallieerden op de stranden van Normandië. Ze willen de oorlog zo snel mogelijk beëindigen. Maar de Duitsers verzetten zich hardnekkig. Het duurt tot september voor geallieerde troepen Aalst bereiken.
De Engelse veldmaarschalk Montgomery bedenkt een gewaagd plan: ‘Market Garden’. Vanuit België via Eindhoven, Nijmegen en Arnhem wil hij de grote rivieren oversteken en het Ruhrgebied veroveren.
Op 17 september 1944 begint de bevrijding voor de inwoners van Aalst. In het dagboek van een ooggetuige staat: “De dag begint doodstil. Maar dan klinkt het eindelijk, Engelse tanks! De mensen komen naar buiten en het is snel een juichende menigte. De Engelsen praten met iedereen.”
Dan trekt er een eindeloze stoet tanks, pantserwagens en jeeps met soldaten over de Eindhovenseweg. De Duitsers proberen hen met mitrailleurs en kanonnen tegen te houden. Korte tijd regent het in Aalst bommen en granaten.
De Duitsers bieden nog een dag tegenstand. Zij trekken zich pas terug als zij horen dat Eindhoven is bevrijd.

Een brug te ver

Later blijkt het plan van Montgomery helaas een brug te ver. De oorlog zal nog tot mei 1945 duren. In West-Nederland krijgen ze nog een vreselijke hongerwinter.

In de Betuwe wordt heel hard gevochten. De bewoners daar vluchten naar het Zuiden. In onze dorpen vangen veel gezinnen vluchtelingen op.

Eindelijk vrede

Op 4 mei 1945 ’s avonds komt het goede bericht dat de Duitsers zich hebben overgegeven. Alle kerkklokken luiden, sirenes loeien en mensen dansen op straat.

De volgende dag, 5 mei, tekenen de Duitsers de capitulatie in Wageningen.

Herdenking

Op 5 mei vieren we de bevrijding van Nederland in 1945. Het is zinvol dit te blijven herdenken. Vrijheid is niet vanzelfsprekend.

 

Eropuit:

  • Herdenkingssteen op het pleintje bij Lugar n.a.v. de opmars van de geallieerden
  • Straatnamen in de wijk Ekenrooi:
    • Engelandvaarderspad
    • Gebroeders de Koningplantsoen
    • Iman van den Boschlaan
    • Mevrouw Brantlaan
  • Prinses Irene Brigade Viaduct. Het viaduct over de Eindhovenseweg.
  • Oude Willibrorduskerk (het monument voor alle gesneuvelde Brabantse soldaten)
  • Bevrijdingsmonument op het Iman van den Boschplantsoen.

 

Meer lezen?  

Raimondo Bogaars & Jaap Wallinga: Aalst-Waalre in oorlogstijd (Waalres Erfgoed).

(De verslagen van ooggetuigen in ons verhaal komen uit dit boek)