‘Vlaardingsche Oudheidkamer en Visscherijmuseum’

Naar aanleiding van een schenking door de in Dordrecht wonende advocaat mr. Simon van Gijn, wordt in 1920 de ‘Vlaardingsche Oudheidkamer en Visscherijmuseum’ opgericht.

Van Gijn, verwoed verzamelaar en voormalig inwoner van Vlaardingen, schenkt de stad al eerder circa honderd tekeningen, prenten en talrijke voorwerpen.

De collectie wordt aanvankelijk tentoongesteld in een pand aan de Lijnstraat 2. Er komen zoveel mensen op af dat de ruimte al snel te klein is. In 1936 verhuist de Oudheidkamerverzameling naar drie vertrekken in het Handelsgebouw aan de Parallelweg. 

Tijdens de Tweede Wereldoorlog moet het geïmproviseerde museum dicht omdat de Duitsers in het Handelsgebouw gelegerd zijn. De gemeente, eigenaar van de collectie, slaat de diverse stukken op verschillende plekken in de stad op. 

 

Na de oorlog lukt het niet om een nieuwe locatie te vinden en in 1957 heft men de

 ‘Vlaardingsche Oudheidkamer en Visscherijmuseum’ op.

Na een succesvolle expositie van de visserijgerelateerde stukken van de Oudheidkamer in het stadhuis, komt burgemeester Jan Heusdens in actie.

In 1960 volgt dan ook de oprichting van de Stichting Nationaal Visserijmuseum. Twee jaar later, in juli 1962, opent dan eindelijk het Museum voor de Nederlandse Zeevisserij zijn deuren in het zogenaamde ‘Reedershuys’ aan de Westhavenkade 45.

Ook dit pand is al snel te klein en na krap tien jaar heropent prinses Beatrix op

22 mei 1971 feestelijk het nieuwe museum aan de Westhavenkade 53/54, het zogenaamde ‘Huis met de Lindeboom’.

 

In 2003 geeft de gemeente de stukken van de vroegere Oudheidkamer in bruikleen aan het museum, dat vanaf dat moment de naam Visserij & Vlaardings Museum krijgt. Naast de visserij krijgt ook de geschiedenis van de stad een belangrijke plaats in het museum.

In 2010 sluit het museum zijn deuren, ditmaal voor een grote verbouwing.

In vijf jaar tijd ondergaat het gebouw een ware transformatie om het geschikt te maken voor de toekomst.

Op 20 juni 2015 vind de heropening plaats van een hedendaags museum dat onder de naam ‘Museum Vlaardingen’ de gehele geschiedenis van het voormalig vissersstadje belicht.