Koopmansgilden

Eén van de gilden betstond uit de koopmansgilden. Dit waren voornamelijk de handelaren, de politieke klasse van de stad. Denk bijvoorbeeld aan de marktkooplui en marskramers.

De Hanze

Een ander woord voor koopmansgilde is ook wel 'Hanze'. Dit had weer te maken met het werken in de stad en op de markt. Iets wat handelaren graag doen! De meeste steden hadden een plein waarop markten werden gehouden. Ieder jaar wordt er een paar weken lang een bepaalde markt gehouden, de jaarmarkt. Handelaren reisden hiervoor de hele wereld rond van jaarmarkt naar jaarmarkt. 

Het verband van de Hanze was een samenwerkingsverband tussen meerdere Hanzesteden in Europa. Deze steden werkten met elkaar samen, waardoor de handel routes ontstonden. De nauwe samenwerking werd niet zomaar gedaan, maar daar was goed over nagedacht. Door de samenwerking en sterke band met elkaar, konden de kooplieden en Hanze van alles delen. Ze bespaarden geld, omdat ze de handel met elkaar konden combineren en delen. Producten waarmee gehandeld werd, waren bijvoorbeeld zout, granen, vis, bier, wijn en hout. 

 

Hanzesteden in Nederland

Ook in Nederland waren de Hanzesteden bekend. Ze worden nu nog steeds met trots handelssteden genoemd. Er zijn er wel 22 te vinden! Welke heb jij al bezocht? ;)

- Arnhem

- Deventer

- Doesburg

- Elburg

- Groningen 

- Harderwijk

- Hasselt

- Hattem

- Kampen

- Nijmegen

- Oldezaal

- Ommen

- Roermond

- Stavoren

- Tiel

- Venlo

- Zutphen 

- Zwolle

Wist je dat Kampen de rijkste Hanzestad werd? Dit komt door de ligging van de stad, deze ligt namelijk aan de Zuiderzee. In de tijd van de middeleeuwen was er natuurlijk nog geen infrastructuur, geen wegen, spoorlijnen etc. Er werd voornamelijk gehandeld via schepen en deze bleven maar komen en gaan richting Kampen. 

 

De Hanze komt aan zijn eind...

De Hanze verzwakte steeds meer aan het begin van de 16de eeuw. De verzwakking ontstond, doordat er veel verder over de grote zeeën gehandeld werd. De Hanze viel uit elkaar, er werd niet meer samengewerkt en er kwamen twee nieuwe grote steden aan de macht als handelsstad. Dit waren Amsterdam en Antwerpen. De dertigjarige oorlog van 1618 tot 1648 heeft de Hanze zo goed als helemaal laten verdwijnen. In 1862 kwam de Hanze officieel aan zijn eind met nog maar 3 leden.  

 

Gebruikte bronnen voor deze pagina:

Cartwright, M., & Op, L. (2023). Gilden in de Middeleeuwen. Encyclopedie van de Wereldgeschiedenis. https://www.worldhistory.org/trans/nl/1-17576/gilden-in-de-middeleeuwen/

Lippens, Y. (2024b, maart 16). Was jouw voorvader of voormoeder lid van een Gilde? Yory | de Grootste Site Voor Stamboomonderzoek. https://www.yory.nl/voorvader-lid-van-gilde/

Koopmansgilde - definitie - Encyclo. (z.d.). https://www.encyclo.nl/begrip/koopmansgilde

OnzeSteden.nl. (2021b, augustus 17). Hanze en hanzesteden in Nederland | OnzeSteden.nl. OnzeSteden.nl | 81 Nederlandse Steden Om te Ontdekken! https://onzesteden.nl/hanzesteden/

Mirre. (2024, 26 maart). De Hanzesteden: Een rijke geschiedenis - De Nederlandse Toerist. De Nederlandse Toerist. https://www.denederlandsetoerist.nl/hanzesteden/#:~:text=De%20Nederlandse%20Hanzesteden%20zijn%20Arnhem,Dit%20zijn%20alle%20Nederlandse%20Hanzesteden.

OnzeSteden.nl. (2021c, augustus 17). Hanze en hanzesteden in Nederland | OnzeSteden.nl. OnzeSteden.nl | 81 Nederlandse Steden Om te Ontdekken! https://onzesteden.nl/hanzesteden/

Koops, E. (2019, 4 december). De Hanze (ca. 1350-1450) - Handelsverbond uit de Middeleeuwen. Historiek. https://historiek.net/hanze-betekenis-handelsverbond-middeleeuwen/77906/#:~:text=De%20Hanze%20(ca.,1450)%20%E2%80%93%20Handelsverbond%20uit%20de%20Middeleeuwen&text=De%20Hanze%20was%20een%20officieus,verscheidene%20steden%20in%20Noordwest%2DEuropa.