Het Oranjehotel is geen bunker en geen hotel, maar de bijnaam van een nazi-gevangenis tijdens de Tweede Wereldoorlog. Tussen 1940 en 1945 hield de Duitse bezetter hier ruim 25.000 mensen gevangen. Verzetsmensen, maar ook Joden, Jehova's getuigen, communisten en zwarthandelaren.
In het in 2019 geopende herinneringscentrum en museum krijg je een beeld van het gevangenisleven en -regime, maar ook van de bezetting, het verzet en de ontwrichting binnen families. Hart van het Nationaal Monument Oranjehotel is Cel 601, een cel die volledig in authentieke staat bewaard is gebleven.
Op steenworp afstand van het Oranjehotel bevindt zich een aantal bunkers, onderdeel van de vroegere Atlantikwall, een verdediginglinie de Duitse bezetter oprichtte ter bescherming tegen geallieerde groepen.
Slechts eenmaal per jaar, tijdens Bunkerdag, worden de overblijfselen van de Atlantikwall, zoals bunkers en andere elementen langs de kust van Nederland in de schijnwerpers gezet en opengesteld voor publiek.
Tijdens Bunkerdag is ook het NM Oranjehotel geopend van 10 tot 17 uur. Speciaal voor jonge bezoekers (adviesleeftijd 8 jaar) wordt doorlopend een film vertoond.
Let op: om de deelnemende Bunkers tijdens de Bunkerdag te bezoeken heb je een Bunkerdagticket nodig. Deze kun je kopen bij alle deelnemende locaties, dus ook in het NM Oranjehotel. Een bunkerpolsbandje kost slechts 7,50 voor volwassenen en 4 euro voor kinderen (4 t/m 12 jaar). Veteranen hebben gratis toegang op vertoon van hun Veteranenpas. Kijk voor alle deelnemende locaties op www.bunkerdag.nl