Troost van het Meisjeshuis

Huub van 't Hart

Na veertig jaar archeologische activiteiten voor de gemeente Delft te hebben uitgevoerd, dreigt in 2021 de Oudheidkundige Werkgemeenschap Delft (OWD) te moeten stoppen. Dit als gevolg van maatregelen van de gemeente vanwege het nieuwe Vrijwilligersbeleid.

Molshopen

De OWD heeft samen met de Rijksdienst voor het Oudheidkundig Bodemonderzoek (ROB) aan de basis gestaan voor een professionele aanpak van het Delfts archeologisch erfgoed. Ik herinner me een wandeling in 1991 langs molshopen in Abtswoude met kinderen uit de buurt met de jonge archeoloog Epko Bult, die enthousiast de kinderen vertelt over hoe lang geleden de door de kinderen gevonden scherven gemaakt zijn en waarvoor. Even later in 1991 is hij in dienst genomen door de gemeente als stadsarcheoloog, mede dankzij de inzet van de OWD.

Waardering

De OWD is vanuit de professionele archeologische wereld zeer gewaardeerd getuige de goede samenwerking met toenmalig stadsarcheoloog Bult en voormalig provinciaal archeoloog van het ROB Hallewas. Die waardering is het gevolg van de inzet en actieve benadering van de leden als er in Delft (of daarbuiten) hulp bij archeologische opgravingen werd gevraagd vanuit de gemeente.

De gemeente heeft de OWD te kennen gegeven dat er geen plaats meer is om op de vaste dinsdagavond ons werk uit te oefenen. Wél kan overdag worden gewerkt maar dan moeten de leden een vrijwilligersverklaring ondertekenen voorzien van een Verklaring Omtrent Gedrag. Maar juist de dinsdagavond was bijzonder geschikt voor de nog werkenden onder ons. Ook het feit dat veel leden zich niet zo maar vrijwilliger, maar amateurarcheoloog voelen en dat qua kennisniveau ook zeker zijn, werkt het protest in de hand.

Kantje-boord

Deze maatregel, die in juli 2021 is medegedeeld, betekende bijna het einde van een vereniging, die financieel kerngezond is, en altijd in de bres is gesprongen voor de archeologische en geschiedkundige waarden van deze mooie stad en de omringende gemeenten. Dat dit niet is gebeurd, is vooral te danken aan de steun die het interimbestuur van de OWD heeft gekregen van Erfgoedhuis Zuid-Holland.

Een aantal keren zijn we naar het Meisjeshuis aan de Oude Delft 116 gegaan en kregen koffie, troost en steun aangeboden. En vooral het optimisme om toch door te gaan en een nieuwe start te maken met de OWD. Inmiddels is die nieuwe start gemaakt en zijn de banden met de gemeente weer vernieuwd. Maar het was kantje boord.

Met dank aan Jan van Helmond, oud-penningmeester