Verhuizing
Die locatie werd gevonden in Delft, waar het Meisjeshuis beschikbaar gekomen was.
Een verhuizing naar zo’n pand en op zo’n locatie is een uitgelezen moment om ieder die in Zuid-Holland, hetzij privé, hetzij vanwege betrokkenheid bij een cultuurhistorische instelling of organisatie, nader kennis te laten maken met het Erfgoedhuis.
Erfgoeddag
Zo ontstond de eerste Erfgoeddag in het jaar 2005. Het zou vanaf 2007 uitgroeien tot een jaarlijks evenement.
Erfgoedhuis Zuid-Holland heeft vanaf de oprichting in 1999 veel taken op cultuurhistorisch gebied van de provincie Zuid-Holland overgenomen. Het was de tijd dat de provincie taken die zij wel belangrijk vond liever buiten de deur zette. Zeker wanneer deze qua uitvoering nou niet direct tot het provinciale takenpakket te rekenen zijn. Ze gaven wel de voorkeur aan een vorm waarin er een nauwe relatie bleef bestaan met het provinciale cultuurbeleid en dat op een heel breed gebied. Het gaat dan over advisering van gemeenten en talloze instellingen over monumentenbeleid, archeologie, educatie, musea en nog veel meer. Deze jubileumuitgave laat zien hoe breed het gebied is.
De Erfgoeddagen Zuid-Holland betekenen ieder jaar weer ontmoetingen van professionals en privé-geïnteresseerden uit de hele breedte van het cultureel erfgoed van Zuid-Holland.
Aansprekende locaties
Voor veel deelnemers is het ieder jaar weer een soort feest. De locatie waar een Erfgoeddag gehouden wordt is altijd weer een bijzondere plek. Na de start in het Prinsenhof in 2005 volgden het fort Hoek van Holland, het gebouw van de Rotterdamse Droogdok Maatschappij, Fort Wierickerschans in Bodegraven, de voormalige Remise van de RTM in Ouddorp, Dekenfabriek Scheltema in Leiden, de voormalige Lijmfabriek in Delft, Hal 4 in Rotterdam, om er maar enkele te noemen. Allemaal locaties met een bijzondere historie, maar waar de gemiddelde Zuid-Hollander waarschijnlijk zelden of nooit komt. De thema’s zijn heel divers en de kwaliteit van de bijdragen hoog. De top van wetenschappers op het gebied van cultuurhistorie is in de loop der jaren langs geweest. Er wordt ook over de grenzen heen gekeken. Bijvoorbeeld toen in 2010 Engelse sprekers ingingen op de vraag in hoeverre we hier kunnen leren over een benadering zoals men daar kent met de National Trust.
Zo zijn de Erfgoeddagen, plaatsen van kennisuitwisseling voor een heel breed publiek: beleidsmakers, uitvoerders, amateurs, liefhebbers van cultureel erfgoed en vele anderen.
Vijfentwintig jaar Erfgoedhuis laat zien hoe breed en veelzijdig ons cultureel erfgoed in deze provincie aanwezig is. Je komt het overal tegen !