Wandeling met gids: Leven met stenen

Hunebedcentrum

Ga mee op wandeling vanuit het Hunebedcentrum langs diverse grote zwerfstenen in Borger. Kom meer te weten over de fascinerende wereld van keien, ijstijden en hunebedbouwers. Tijdens de wandeling leer je hoe de zwerfstenen in Drenthe terecht zijn gekomen, waarom deze zo belangrijk zijn en wat onze voorvaderen met deze stenen gedaan hebben.

Voor wie? De activiteit is bedoeld voor volwassenen en kinderen ouder dan 8 jaar. Je kunt je op de dag zelf melden bij de ingang van het museum om 13:00.
Kosten: Deelname aan deze activiteit is gratis.
Duur: De wandeling duurt meestal 1,5 uur.
Adres: Bronnegerstraat 12, 9531 TG Borger
Wanneer: Zomervakantie: 11, 18, 25, 30 juli. 8 , 15, 22 & 29 augustus.  24 & 31 oktober
Meer informatie en aanmelden via de website van het Hunebedcentrum

Hunebed D27. Het grootste hunebed van Nederland

De eerste boeren in Drenthe gaan rond 3400 v. Chr. wonen op een vaste woonplaats in de buurt van een beek. Zij houden vee, verbouwen gewassen, en hebben potten, kuilen en huizen om voorraden in te bewaren. Zij maken prachtige graven om hun doden bij te zetten. Deze hunebedden, met stenen die enkele tientallen tonnen wegen, laten zien dat ze dat belangrijk vonden: het bouwen ervan kost veel inspanning.

Ze geven de doden voorwerpen mee voor de reis naar en hun leven in het hiernamaals: sieraden, wapens, gereedschappen en in potten: eten en drinken. Door de trechtervorm van een van die typen potten is de naam ontstaan voor deze mensen: trechterbekerboeren.