Dolle Mina's

Opkomen voor de rechten van de vrouw

Dolle Mina is opgericht in december 1969 en was een feministische actiegroep. Het was een linkse, radicaal feministische actiegroep. De naam is afkomstig van Wilhelmina Elizabeth Drucker, zij was een strijdster uit de negentiende eeuw en werd ook wel de ijzeren of Dolle Mina genoemd.
Dolle mina heeft in Nederland voor heel wat opschudding gezorgd. Als Dolle Mina actie voerde dan zorgde ze er altijd voor dat ze de aandacht van de media hadden. Ze hadden heel veel gevoel voor publiciteit. Hun imago waren vooral jonge aantrekkelijke studentes.
Het doel van Dolle mina was dat vrouwen niet langer de gehoorzame huisvrouw moesten zijn. Ze moesten meer opkomen voor hun rechten. Ze verdienden gelijke kansen op de arbeidsmarkt en in het onderwijs. Er moest gelijkheid komen tussen man en vrouw.

In de jaren 70 streed de Dolle Mina voor een nieuwe abortuswet. Ze eiste dat abortus uit het wetboek van strafrecht werd gehaald en dat abortus vergoed zou worden. Ze was hier heel fanatiek in, want in 1976 hebben ze toen zelfs een abortuskliniek bezet om sluiting te voorkomen. Uiteindelijk is er toch nog een nieuwe wet gekomen. Abortus werd wel mogelijk, maar in het wetboek van strafrecht bleef het staan. Een paar jaar later is het toch gelukt om abortus geheel te legaliseren.

De Dolle Mina heeft ervoor gezorgd dat vrouwen meer interesse kregen in politiek en meer voor zich zelf opkwamen. Er kwamen “vrouwenstudies” en er kwamen “blijf van mijn lijf” huizen. Dolle mina heeft er ook voor gezorgd dat er overblijfmogelijkheden voor schoolgaande kinderen zijn. Er kwam voorlichting over abortus en het gebruik van de anticonceptiepil.

Dolle Mina hoort absoluut in mijn canon, omdat deze vrouwenbeweging zoveel heeft betekend voor alle vrouwen in Nederland. Vrouwen kregen veel meer rechten en gelijke kansen. Zij hebben ervoor gezorgd dat er een abortuswet kwam en dat vrouwen meer te weten kwamen over anticonceptie. Heel belangrijk dus!