Centraal Laboratorium

Centraal Laboratorium voor Onderzoek van Voorwerpen van Kunst en Wetenschap (CL).

Het Centraal Laboratorium is een instituut dat kennis verzamelt en overdraagt over het materiële behoud van «voorwerpen van kunst en wetenschap». Het CL verzamelt kennis door eigen en uitbesteed toegepast natuurwetenschappelijk onderzoek naar verouderingsverschijnselen, naar conserverings- en restauratiemethoden en historisch bronnenonderzoek.

De oprichting van het Centraal Laboratorium voor Onderzoek van Voorwerpen van Kunst en Wetenschap in 1963, zet de restauratie op een meer wetenschappelijk spoor. De daarop volgende oprichting van restauratorenopleidingen leidt tot meer overleg en uitwisseling van ideeën. Daarmee veranderen ook de opvattingen over restauratie. De huidige restaurator zal proberen zo weinig mogelijk in het voorwerp in te grijpen, omdat hij zoveel mogelijk oude gegevens wil behouden. Als herstelwerkzaamheden onvermijdelijk zijn, moeten ze naderhand ook weer ongedaan gemaakt kunnen worden.

De grotere zorg die men gaat koesteren voor het roerend goed, wordt het best zichtbaar in de stijging van het budget. Midden jaren '70 gaat het omhoog naar 167.000 gulden; in 1987 wordt dat bedrag 4 keer zoveel: 750.000 om in 1990 plotseling te stijgen tot de ongekende hoogte van 6 miljoen gulden per jaar.

Deze spectaculaire sprong voorwaarts heeft te maken met het zogenoemde Deltaplan voor het cultuurbehoud. Dit plan was opgesteld om de schrikbarende achterstand in het behoud van het cultureel erfgoed weg te werken. In de jaren '80 ontdekt men hoeveel en wat er allemaal in de depots, verspreid over het land: zo'n  40 miljoen voorwerpen, van tijdloze museastukken tot tekstborden uit kerken, van pianolarollen tot peniskokers, en van opgezette dieren tot omslagdoeken, liggen te verkruimelen.

Meer informatie

Foto: 

Gabriël Metsustraat 16, voormalige Dagteeken- en Kunstambachtschool voor Meisjes uit 1909 van architect H.P. Berlage, later Centraal Laboratorium voor Onderzoek van voorwerpen van Kunst en wetenschap, voorgevel. Bron: https://beeldbank.amsterdam.nl/