Rijksmuseum presenteert "Jij & de Gouden Eeuw"

Actueel

canon 5 uitsnede2Dinsdag 18 mei presenteerde het Rijksmuseum aan de pers het nieuwe programma Jij & de Gouden Eeuw. Dit lesstofvervangend educatiefprogramma is ontwikkeld - in overleg met het basisonderwijs - door het Rijksmuseum en De Toneelmakerij voor groep 6, 7 en 8.

Jij & de Gouden Eeuw heeft de canon als uitgangspunt ter illustratie genomen voor het behandelen van de Tijd van Regenten en Vorsten. Het programma is opgebouwd rond drie bekende 17de eeuwse Nederlanders uit de canon van Nederland: Rembrandt van Rijn, Hugo de Groot en Michiel de Ruyter. (Maar hierbinnen komen ook de vensters "de Republiek", "de VOC" en "de Grachtengordel" aan de orde.) Het verhaal van deze drie personen is omgevormd tot een spannend script.

In dat script krijgt elke de leerling een rol. Wie speelt welke rol? Dat bepalen zij zelf! Door middel van het computerspel Ranking the Class geven de leerlingen aan welk personage uit de Gouden Eeuw het beste bij hun mede-klasgenoten past. Daarna belanden zij, als 'hun' personage, in het (waargebeurde) verhaal: in de klas wordt het script gelezen, waarbij elke leerling zijn of haar rol heeft. Het script eindigt - heel spannend! - met een cliffhanger. Hoe zal het aflopen?

Dat ontdekken de leerlingen tijdens het bezoek aan het Rijksmuseum. Zij staan daar oog in oog met de voorwerpen en schilderijen uit de Gouden Eeuw die hun personage misschien wel ooit heeft aangeraakt. Daarna kruipen zij nogmaals in de huid van hun personage en wordt, onder begeleiding van dramadocenten van de Toneelmakerij, het einde van het verhaal uitgespeeld in een toneelstuk.

Terug op school verwerken de leerlingen alle nieuwe kennis en ervaring in verschillende, zelf te kiezen, eindopdrachten die zij tenslotte aan elkaar presenteren.