Bij de humanistische denkwijze werd het leven in het ‘hier en nu’ centraal gesteld. Welke Latijnse uitspraak is de juiste vertaling?
- Carpe Liem
- Memento Mori
- Carpe Diem
Onderaan vind u het goede antwoord!
In de middeleeuwen stond de katholieke kerk in hoog aanzien: het volk volgde de hen en de kerk had veel macht. De cultuur in de middeleeuwen was een cultuur van memento mori. ‘Denk eraan dat je moet sterven!’ betekent dat.
Omstreeks de vijftiende eeuw ontstond er kritiek op de katholieke kerk. ‘Zij bepalen wel erg veel voor ons. Wij kunnen ook zelf nadenken!’ Zo groeide er een cultuur van zelfstandig- en kritisch nadenken. Deze zelfstandigheid was echter geen afwijzing van het christelijke geloof. 'De mens is namelijk naar het beeld van God geschapen', erkende men, 'je mag hier op aarde genieten van het leven en onderzoeken welke schoonheid God in de mens heeft gelegd.
Bij de afbeeldingen ziet u een aantal penningen. Deze penningen werden in de humanistenkringen steeds populairder. Het zijn kleine kunstwerken met een persoonlijke inhoud en daardoor alleen maar te begrijpen voor een kleine, ontwikkelde elite.
Waar zouden ze voor bedoeld zijn?
- Met deze penningen werden de gekopieerde klassieke geschriften betaald.
- De penningen werden bedoeld om bij je te dragen en te stimuleren tot devotie (nadenken over God).
- De penningen waren bedoeld om wijsgerig denken te stimuleren.
Een bekende Nederlandse Humanist was is Desiderius Erasmus (1466/67-1535). Hij was priester, schrijver, filosoof en dus humanist. Hij schreef een bekend boek over de katholieke kerk: de lof der zotheid.
Antwoorden:
Carpe Diem is het juiste antwoord. Carpe Diem betekent: pluk de dag. De uitspraak komt van de Romeinse dichter Horatius. Het is een aansporing om de dag van vandaag te gebruiken en niet tot morgen uit te stellen wat vandaag gedaan kan worden.
‘’Pluk de dag en reken zo min mogelijk op morgen.’’
Nummer 3, de penningen waren bedoeld om wijsgerig denken te stimuleren.