Maarten Luther(1483-1546) een monnik en priester die zijn leven aan God heeft toegewijd, is in Wittenberg om les te geven in de filosofie. Hij is katholiek, maar verandert in zijn opvattingen door het bestuderen van de Bijbel. En hij is niet te spreken over de aflaathandel van de katholieke kerk! Wat is de aflaathandel?
- Een aflaat is een bewijs wat men kon kopen, waardoor mensen vrijspraak kregen en niet berecht hoefden te worden door de rechter.
- Een aflaat is een bewijs wat men kon kopen, waardoor mensen (die overleden zijn) naar de hemel konden gaan.
- Een aflaat is een bewijs voor de hemel, die men kon verdienen door monnik te worden in het klooster.
Scroll
Scroll
Scroll
Het goede antwoord is 2. Een aflaat is een brief die men kon kopen, zodat mensen de zekerheid hadden om naar de hemel te gaan. Ook mensen die nog vastzaten in het vagevuur (een plek tussen hemel en hel) konden zo naar de hemel gekocht worden. De aflaathandel was eigenlijk grote onzin, maar bedacht door de katholieke kerk om geld binnen te krijgen voor de bouw van de St. Pieter in Rome.
Op 31 oktober 1517 hing Maarten Luther de 95 stellingen tegen de aflaathandel op deur van de kerk in Wittenberg. Zijn radicale ideeën worden overal verspreid en dat ging razendsnel door de uitvinding van de boekdrukkunst. Dat zorgde ervoor dat zijn opvattingen in veel oplages gedrukt werden en gemakkelijk verspreidt konden worden.
Sola fide, dat is de ommekeer die Maarten Luther verspreidde.
Sola fide betekent ‘alleen door genade’. Alleen door het geloof in de genade van God kun je in de hemel komen. In het schilderij van Hans Holbein de Jongere : allegorie van het Oude en het Nieuwe testament ca. 1530, is het principe van sola fide terug te vinden.
Het schilderij toont de verschillen tussen de oude (rooms katholieke) leer en het nieuwe (de Lutheraanse opvattingen).
In het midden ziet u de mensheid onder een boom die verdeelt is dor en vruchtbaar. De linkerkant van het schilderij laat Mozes op de berg met de wet zien. Aan de rechterkant zit Maria daar tegenover met het kind Jezus, waardoor er vergeving gekomen is.
Adam en Eva staan links bij de boom waar zij gegeten hebben van de boom, waardoor de zonde in de wereld is gekomen. Het leidt tot de dood, de doodskist met het skelet. Aan de rechterkant staat daar echter tegenover Jezus Christus die de mensen onderwijst in zaken van het leven. Hij stierf maar stond op uit de dood (rechtsonder). Jezus vertrapt de dood. Hierdoor is er overwinning mogelijk, ‘onze overwinning’ staat er naast in tekst bijgeschreven.
Zo werd de katholieke kerk tegenover de protestantse sola fide opvatting geplaatst. Het vertrouwen op redding door geloof en genade.
Weetje: 31 oktober is nog steeds een dag die in teken staat van de reformatie. Deze dag heet Hervormingsdag en wordt er aandacht gegeven aan het verzet van Luther en de breuk met de Rooms Katholieke Kerk.