Provo ontstond in een tijd waarin de culturele en maatschappelijke houdingen nog voor een groot gedeelte werden bepaald door de afkomst, en waar een strikt stelsel van sociale regels was. Wanneer ze worden vergeleken met de andere protestbewegingen van de jaren zestig is Provo erg uniek en opvallend.
Op 10 maart 1966 was het huwelijk tussen Beatrix en Claus gepland. Het werd groots gevierd met een welkom cocktail, diner, hofbal en veel meer.
Op de huwelijksdag vertrok de 800 meter lange bruidsstoet. De Provo’s, een groep van ongeveer 1500 jongeren liepen langs de stoet en schreeuwden “Leve de republiek” en “weg met Claus”. Ook werden er langs de route met rookbommen en ander vuurwerk gegooid. Tijdens de ongeregeldheden raakte er niemand gewond.
Toen:
Voor de mensen toen waren er hevige rellen bij het huwelijk die wereldnieuws werden. De actiegroep Provo werd bekend door het afzetten tegen de gevestigde orde. Het was een grote roep om meer inspraak en zeggenschap voor jongeren.
Nu:
Voor de mensen nu betekend deze gebeurtenis dat er nu meer zeggenschap is voor jongeren, en dat er een nieuwe verhouding is tussen de burgers en de overheid.
Relatie met Democratie
De democratisering gaat verder in andere geldingen van de samenleving, zoals voor studenten of leerlingen. De jongeren zijn een belangrijk punt in het vormen van een directe democratie.