De Noordermolen

De eerste windmolens bouwt men in de lage landen na 1100. In Groesbeek staat er zeker een in 1380. Mogelijk al langer, maar in dat jaar wordt de molen voor het eerst genoemd.

Korendwangmolen

In het geschreven document staat dat alle inwoners verplicht zijn hun koren te laten malen op de molen van heer Zeger van Groesbeek. Voor alle duidelijkheid staat erbij: ENDE NERGHEN ANDERS. De mensen hebben dus geen keus. Daarom wordt de molen een 'korendwangmolen' genoemd.

Oude molen

De stenen molen staat aan de Molenweg, precies tegenover hotel-café De Oude Molen. In de loop van de geschiedenis verandert de molen van naam. 'Witte Molen' vanwege de kleur en 'Noordermolen' omdat er later ook een 'Zuidmolen' komt. En na de bouw van nieuwe molens heet het bouwwerk 'De Oude Molen'. 

Tot puin

Eeuwenlang maalt men hier het graan. Tot 1924. De windmolen komt leeg te staan. Aan de overkant komt een maalderij op stroom. De molen verandert in een uitzichttoren met café. In september 1944 schieten Duitse troepen de toren in brand. Later blazen Canadese soldaten de kapotte romp op. Van de trotse molen blijft alleen puin over. Dat puin dient om de Wylerbaan te verharden. Een roemloos einde van het oudste Groesbeekse bouwwerk.

 

Bronnen en verder lezen:

  • G.G. Driessen, De Groesbeekse molens en hun mulders, deel 1. Over de Noordermolen, de Jonge Hermanus en de Korenbloem (Groesbeek 2006).

 

Rechten

Vereniging Heemkundekring Groesbeek, CC-BY-NC