Bataafse Republiek

Amber Elberse

Dit venster gaat over de Bataafse Republiek (1795-1801). De Bataafse Republiek was de republiek die toentertijd het grootste deel van Nederland omvatte. Door de komst van de Bataafse Republiek volgde er een periode met revolutionaire veranderingen zoals de eerste parlementaire vergadering, Nederland kreeg een grondwet en werd een eenheidsstaat (= een staat waarvan de macht uitsluitend bij een centrale overheid ligt) met zelfs opkomende rechten voor de vrouwen.

Tijdens deze Bataafse revolutie, ook wel patriot revolutie genoemd, kwamen de patriotten (echte vaderlanders) in strijd met de stadhouder en de regenten. De patriotten vonden dat het slecht ging met de republiek. Ten eerste omdat ze in een economische achteruitgang zaten en ten tweede omdat er toen een corrupt bestuur was (=bestuur met vriendjes politiek). De patriotten vonden dit niet oké, zeker niet na het succes van Nederland gedurende de 17e eeuw en kwamen in opstand. Ze eisten een ander bestuur en volkssoevereiniteit. Dit wilde ze behalen via het krijgen van een parlement.

De Bataafse Republiek hoort o.a. daarom ook bij de ontwikkeling parlementaire democratie in Nederland. De Bataafse republiek wilde een parlement, dat is natuurlijk een kenmerk van de parlementaire democratie(= een representatieve democratie waarbij de burgers via gekozen vertegenwoordigers in het parlement invloed hebben op het beleid).

- 207 woorden