kinderwetje van van houten
Samuel van Houten was een liberale man maar was wel erg tegen de kinderarbeid. Dit in tegendeel tot de andere liberale die na de grondwetswijziging van 1848 in de regering zaten. Zij waren voorstander van kinderarbeid omdat kinderen minder betaald kregen waardoor Nederland goed kon concurreren met het buitenland. Maar van Houten bleef sterk tegen de kinderarbeid en stelde in 1871 het afschaffen van kinderarbeid officieel voor. Hij wilde met zijn wetje de kinderen beschermen voor de gevolgen van het fabriekswerk. In de fabrieken gebeurden er bijna duizend ongevallen per jaar en wanneer de kinderen dan een ongeval hebben gehad dan krijgen ze geen loon meer, geen medische vergoeding, helemaal niks krijgen ze van de fabriek. Ze zijn dan voor de rest van hun leven beschadigd en moeten soms leven met ernstige verwondingen. Plus, als ze niet meer kunnen werken krijgen ze ook geen geld meer en het gezin is vaak te arm om hen te onderhouden. Hierdoor komen er veel kinderen op straat terecht of komen zelfs te overlijden.
Samuel vecht een lange tijd voor de invoer van zijn wet en op 19 september 1874 word hij dan eindelijk aangenomen. Door deze wet werd het verboden om kinderen jonger dan twaalf jaar in dienst te hebben. Dit was de eerste sociale wet in Nederland genaamd: ‘Kinderwetje van Van Houten’. Helaas betekende dit nog niet dat de fabrieksarbeid van kinderen geheel werd uitgebannen. Dat kwam pas 27 jaar later toen de leerplichtwet in 1900 ingevoerd werd. Deze wet maakte toen pas een definitief einde aan de kinderarbeid.
Het kinderwetje van van Houten hoor bij het begin de rechtstaat omdat van Houten met zijn wetje de kinderen tegen de fabrieken wilde beschermen. Door zijn wet konden kinderen namelijk, volgens zijn wet, niet meer verplicht worden om mee te werken aan kinderarbeid. En aangezien het begrip rechtstaat "een staat waarin de burgers worden beschermd tegen de macht van de staat" inhoud vind ik dat het kinderwetje van van Houten hierbij past. Hij wil de kinderen beschermen en het volk beschermen (waar kinderen dus onder vallen) is ook een kenmerk van een rechtstaat.
- 350 woorden