Er bestaat het misverstand dat de Vrede van Utrecht in de aula van het Academiegebouw aan het Domplein is gesloten. Dat was echter de Unie van Utrecht, die in het collectieve geheugen veel beter is blijven hangen dan de Vrede. Voor de vredesonderhandelingen, die in januari 1712 begonnen, is de raadszaal van het stadhuis gebruikt. Stadssecretaris Everard Harskamp kreeg de opdracht om het congres te organiseren en de vergaderlocatie in gereedheid te brengen. Om de 'egaliteyt' te waarborgen liet hij kamerschermen neerzetten en de open haard dichtmetselen. De kacheltjes die voor de verwarming dienden, rookten zo erg dat de onderhandelaars zich maar met stoven warm moesten houden.
Naast de formele onderhandelingen in het stadhuis vonden informele gesprekken plaats in herbergen en in de woningen die de diplomaten overal in de stad hadden gehuurd. De echte beslissingen werden genomen tijdens een bezoek van de Britse minister van Buitenlandse Zaken aan zijn Franse collega in Versailles.
De ondertekening van de verdragen op 11 en 12 april 1713 vond plaats in de woningen van de Britse onderhandelaars Strafford en Robinson aan de Plompetorengracht en de Ridderschapsstraat. Deze opmerkelijke locatie diende om pottenkijkers weg te houden. Helemaal ver af was de ondertekening van het Spaans-Portugese verdrag op een bankje aan de Maliebaan. De ondertekening van de deelverdragen van Rastatt en Baden vond wel plaats op de plek van de onderhandelingen: het Residenzschloss in Rastatt en het stadhuis van Baden.