Portretten van regenten
Het West-Fries museum in Hoorn hangt er vol mee. Portretten van rijke dames en vooral heren. Soms deftig gekleed in een zwart kostuum of juist een kostuum met veel verschillende kleren. Het zijn portretten van de regenten en hun vrouwen. De regenten waren verantwoordelijk voor het bestuur van een stad of een gebied. Ze waren bijvoorbeeld burgemeester. In Hoorn zat de regering van het Noorderkwartier
De kleding van de regenten
In 1600 was de kleding nog zwart van kleur. Op de latere portretten is veel meer kleur te zien. De mannen dragen pofbroeken, een lange jas, een kanten kraag en witte zijden kousen. Op hun hoofd hebben ze vaak een pruik. De zwarte schoenen hebben een zilveren gesp en hoge hakken. De meeste mannen kijken ernstig, zij zijn namelijk verantwoordelijk voor het bestuur van het land.
Agatha van Foreest, een bijzondere vrouw
De regenten hadden veel macht en waren geboren binnen een rijke familie. Agatha van Foreest was geboren in 1733 in Hoorn op de grote Oost en van adel. Om het geld binnen de familie te houden trouwde ze met haar achterneef Joan. Ze kregen samen negen kinderen. Toen Agatha 33 was, stierf haar man en werd ze weduwe. Binnen de adel was het de gewoonte om dan alleen te blijven.
Verliefd op haar knecht
Agatha werd verliefd op haar knecht en wilde niet alleen blijven. Met Jan Schenk, haar vroegere knecht wilde ze trouwen. In die tijd was dat heel raar in Holland, trouwen omdat je van iemand hield. Je kon en mocht niet trouwen met iemand die veel armer was, dit hoorde niet. Moe van alle kritiek trok Agatha van Foreest zich samen met haar vroegere knecht Jan Schenk terug in de Beemster.
De beroemde schrijfster Betje Wolff had bewondering voor Agatha van Foreest omdat zij haar hart volgde.
De familie Snouck van Loosen
Op de dijk in Enkhuizen staat een prachtig huis. Eerst woonde daar Dirk Elias van Loosen met zijn dochter Cornelia. Cornelia trouwde met Samuel Snoeck, die luitenant op zee was. De naam Snoeck vond hij niet duur genoeg klinken. Hij veranderde de naam Snoeck in Snouck en voegde er van Loosen aan toe.
Dirk Elias en Samuel hadden een bijzonder beroep, ze handelden in slaven. Ze haalden de slaven uit West-Afrika en verkochten ze.
Eén van de dochters van Cornelia en Samuel Maria Margaretha was betrokken bij de armen en zieken. Zij zorgde ervoor dat de familienaam bekend bleef in Enkhuizen. Voor oude vrouwen stichtte ze een huis en er kwam een ziekenhuis. Ook dacht ze aan de arbeiders. In het Snouck van Loosenpark werden er vijftig woningen voor arbeiders gebouwd.