Tussen de 11de en 15de eeuw gaan de Utrechtse bisschoppen en Hollandse graven regelmatig met elkaar op de vuist. In het grensgebied aan de Utrechtse kant zijn de bewoners van Vleuten, De Meern en Haarzuilens regelmatig getuigen van de schermutselingen en veldslagen die zich hier afspelen.
Floris V
In 1296 is graaf Floris V op bezoek in Utrecht om met bisschop Jan II hun geschillen te spreken. Tijdens een valkenjacht op de Stichtse Weides (de huidige wijken Terwijde, Grauwaart en Hoge Weide) nemen edelen van de bisschop en een aantal ontevreden edelen uit de eigen kring de graaf gevangen. Via de Vleutense Wetering en de Proostwetering wordt de gevangene overgebracht naar Muiden. Als toegesnelde boeren graaf Floris willen bevrijden, valt hij tijdens de schermutselingen in een sloot en wordt hij gedood.
lees hier meer over
Bisschop Berthold sneuvelt
Rond het jaar 1300 strijden Utrechtse burgers en de bisschop om de zeggenschap in de stad. Na een gevangenschap van een half jaar weet bisschop Willem Berthold te ontsnappen. Als hij met een leger terugkeert, slaat hij zijn kamp op bij de Hoge Woerd. Een Hollands leger wacht hem hier op. In het bloedige gevecht dat ontstaat, sneuvelt de bisschop. Zijn aanhangers vertellen dat de bisschop driemaal de vijand heeft bestormd en uiteindelijk met een zwaard door het lijf is doodgestoken. De tegenstanders verklaren dat hij helemaal niet heeft gevochten. Zij zeggen dat de bisschop van zijn paard is gevallen en daarna is vermoord. Het dode lichaam van de bisschop wordt bijgezet in de Domkerk in Utrecht. Op het Zand (De Meern) wordt een herdenkingskruis voor hem opgericht. Het kruis is in de 18de eeuw verdwenen.
Bisschop Jan van Arkel gestraft
In 1356 is het opnieuw oorlog tussen de graaf van Holland en de bisschop van Utrecht. Om bisschop Jan van Arkel een lesje te leren, trekt graaf Willem V op tegen de stad Utrecht. Over de Meerndijk trekt hij op naar de Hoge Woerd en slaat er zijn kamp op. Om te voorkomen dat hij in de rug zal worden aangevallen, belegert hij kasteel Nijevelt (Veldhuizen). Na een omsingeling van zeven weken geeft de bewoner zich over. De graaf neemt het kasteel in, steekt het in brand en breekt de restanten af tot aan de grond.