Freules Hooft
In 1873 schonk Jonkvrouw Wilhelmina, de jongste dochter van jhr. Hooft van Geerestein een gebouw aan de Geeresteinselaan voor het onderwijs aan zeer jeugdige kinderen. Deze werd op 3 april 1876 geopend en naar de stichteres 'Wilhelmina Bewaarschool' genoemd. En niet naar koningin Wilhelmina zoals later de Duitse bezetter dacht. Naast de school stond een kleine oranjerie. Vanaf het prille begin was juffrouw E. Van Vliet met de school verbonden. Zij heeft het werk ruim 50 jaar mogen doen.
Oorspronkelijk bestond het pand uit twee bouwlagen. Tussen 1899 en 1901 is het door architect C.B. Postumus-Meyjes verbouwd in chaletstijl en heeft het pand het huidige uiterlijk gekregen.
Als latere onderwijskrachten zijn de namen van juffrouw Knoester en juffrouw Koudijs voor de generatie vanaf de jaren vijftig tot tachtig uit de vorige eeuw nog steeds een begrip. De Wilhelmina Bewaarschool heeft tot de instelling van de wet op de basisscholen in 1985 dienst gedaan om kleuteronderwijs in te geven.
In 1987 vestigde zich er een fysiotherapiepraktijk in.
Naaischolen
Rond 1870 was door de freules Hooft een 'Naai- en breischool no. 2' opgericht, wat betekent dat er voor die tijd ook al één heeft moeten bestaan. Hierover zijn geen gegevens bekend. Aan het begin van de twintigste eeuw waren er diverse naaischolen in Woudenberg. Eén van de bekendste was de Naaischool van Heintje Vermeulen aan de Schoolstraat. Deze bestond al in 1910.
Een andere school bevond zich aan de Maarsbergseweg, namelijk bij Antje van Bentum van de molenaar. Ook de patriciërs lieten zich ten aanzien van het belang van scholing van dames in het verstellen en maken van kleding niet onbetuigd.
Zowel huize De Boom als Laanzicht beschikte over een eigen naaischooltje.