Palmbosch

Eeuwenlang ligt in buurtschap Horst boerderij Palmbosch. Het gebied ontleent zijn naam aan deze boerderij. Bij de Zuiderzee ligt rond 1920 een steiger waar schepen afmeren voor aanvoer van producten. ’s Zo-mers gaan de Ermeloërs naar de steiger om te zwemmen en ‘s winters om te schaatsen.

Naam Palmbosch

Het woord palm vormt vermoedelijk een verbastering van het woord ‘pal’, van het woord ‘pol’ dat o.a. de betekenis van hoogte in laag gelegen land heeft. Boerderij Palmbosch ligt aan het eind van de Zeeweg. Op 29 september 1960 verwoest een brand de boerderij. Toch blijft de naam Palmbosch bewaard door deze naam te geven aan de strandweg (Palmbosweg) langs Strand Horst.

Steiger

Via een zandrug, waarop de Zeeweg ligt, kan de Ermelose bevolking de vroegere Zuiderzee bereiken. Zelfs in de eerste helft van de twintigste eeuw maakt ze nog gebruik van de weg om de per schip aangevoerde producten, zoals hooi, stro en turf, naar Ermelo te vervoeren. In zee bevindt zich daarom een aanlegsteiger waaraan de schepen kunnen afmeren. In de zomer wordt de omgeving van de steiger veel gebruikt als zwembad en in de winter als schaatsbaan.

De aanleg van de snelweg A28 maakt voortaan het bereiken van het IJsselmeer via de Zeeweg onmogelijk. Het gebied verliest dan haar recreatieve functie en dient niet meer als aanvoerpunt van goederen. Nog vele jaren lang staat op het kruispunt van de Telgterweg en de Zeeweg een oude verweerde richtingaanwijzer met de naam ‘Zeebad Horst’.

Schietbaan in de Tweede Wereldoorlog

In de Tweede Wereldoorlog leggen de Duitsers aan het einde van de Zeeweg een schietbaan aan voor luchtdoelgeschut en schietoefeningen. Zij bouwen ook drie munitiebunkers en een paar kantine- en kantoorruimten. Vrijwel dagelijks oefenen de Duitsers op de schietbaan. Vanaf 1945 tot circa 1963 gebruikt de Koninklijke Landmacht de schietbaan nog.

 

Bronnen en verder lezen:

  • De straat waarin u woont, Ermelose straatnamen verklaard - J.W.P. van Dijk en C. Kortenhoeven - uitgave 1987
  • Van ’t Erf van Ermel nummer 1 – Oudheidkundige Vereniging Ermeloo - uitgave 1994
  • Ermelo, door deling zichzelf – J.W.P. van Dijk en C. Kortenhoeven – uitgave 1997

 

Rechten

Canoncommissie Ermelo, 2022, CC-BY-NC