Historie
Begin elfde eeuw vormen de Ermeloërs, Harderwijkers en Nunspetenaren één kerkdorp. Later splitst Harderwijk zich af en vormen de Ermeloërs en Nunspetenaren één gemeente Ermelo. Het is een enorm grondgebied waar Harderwijk tussenin ligt. Begin negentiende eeuw, in de Franse tijd, komt de eerste aanzet voor twee zelfstandige dorpen. De Fransen halen de twee dorpen uit elkaar. Na de buitenlandse overheersing brengt de Nederlandse regering de oude situatie weer terug. Ermelo, Nunspeet met Elspeet erbij vormen weer één gemeente met de naam Ermelo. Nunspeet krijgt het gemeentehuis.
Tweederangs burgers
De inwoners van het dorp Ermelo voelen zich tweederangs burgers. Voor het aangeven van een geboorte van een kind, loten voor de dienstplicht, om te kunnen trouwen, moeten zij naar Nunspeet. In de negentiende eeuw voor hen een lange tocht van ongeveer 18 kilometer. Daarnaast krijgen zij het gevoel dat voorzieningen eerder in Nunspeet worden gerealiseerd. In 1899 krijgt Ermelo een hulpsecretarie. Een hele verbetering voor het dorp. Het gevoel van zelfstandigheid neemt in de jaren dertig van de twintigste eeuw opnieuw bezit van de inwoners van het dorp Ermelo. Nunspeet dreigt door grote werkloosheid te verpauperen en door de zorginstellingen gaat het de Ermelose bevolking voor de wind.
Zelfstandigheid
De Tweede Wereldoorlog doet de strijdbijl tussen Ermelo en Nunspeet tijdelijk begraven. Daarna barst de strijd los. Ermelo moet zelfstandig worden. Vanuit het provinciebestuur en de Nederlandse regering komen diverse voorstellen. Eén voorstel doet Ermelo perplex staan. Nunspeet wordt een nieuwe gemeente en Ermelo wordt bij de gemeente Harderwijk gevoegd. De Ermeloërs en Harderwijkers zijn geen dikke vriendjes. Er komt een actiecomité ‘Ermelo zelfstandig’ om een samenvoeging met de grote buurman Harderwijk te voorkomen. Mede door dit actiecomité lukt uiteindelijk de verzelfstandiging. Op 1 januari 1972 ontstaan de zelfstandige gemeenten Ermelo en Nunspeet. Ermelo moet hiervoor wel een offertje brengen. Het gebied Drielanden moet worden afgestaan aan Harderwijk, zodat deze gemeente de kans krijgt om uit te breiden.
Gemeentewapen
Na de splitsing krijgt de gemeente Ermelo een eigen gemeentehuis, -vlag en –wapen. De geschiedenis van Ermelo is terug te vinden in het gemeentewapen. Het bestaat uit een schild met een witte pauw (historie Staverden), eg (landbouw) en Maltezer kruis (zorg).
Bronnen en verder lezen:
- Raadsbesluit van 28 maart 1972, nr. 1155
- Een kort verhaal over de lange geschiedenis van Ermelo – H. van der Wel en K. Wit – uitgave 1972
- Momenten uit de geschiedenis van Ermelo – gemeente Ermelo – uitgave 1995
- Baas over eigen dorp, Ermelo vijf jaar onder eigen vlag – Arjeh Kalmann – uitgave 1976
Rechten
Canoncommissie Ermelo, 2022, CC-BY-NC