Operatie Cannonshot

Bevrijding van Lochem

De oorlog eindigde voor deze streek heel wat gewelddadiger dan hij begon. Op 28 maart 1945 trokken Britten vanuit Duitsland de Achterhoek in. Vanuit het zuidoosten koersten de bevrijders richting Lochem.

Vanaf 29 maart 1945 bliezen de Duitsers de bruggen over het Twentekanaal op om de opmars van geallieerde troepen te verhinderen. Ook de IJsselbruggen bij Zutphen en Deventer werden vernietigd.

Langense Enk

De Britse eenheden koersten vanaf Barchem aan weerskanten van de Lochemse berg heen. Op de Langense Enk stuitten zij van twee kanten op Duitse troepen die zich daar verschanst hadden. Na hevige gevechten, waarbij veel huizen en boerderijen werden getroffen, werd Lochem op 2 april bevrijd wakker.

Harfsensesteeg

Canadese troepen namen het stokje over en wisten, met forse verliezen, via een bruggenhoofd bij Almen het Twentekanaal over te steken. In Harfsen en Laren verzetten Duitse eenheden zich hevig. Drie dagen lang was het gebied rond de Harfensesteeg, in Laren zelf en bij de Wippert een waar strijdtoneel, waarbij geen huis ongeschonden bleef en ook burgerslachtoffers vielen. De geallieerden trokken op naar het noorden en het westen.

Gorssel

Op 6 april bereikten de Canadezen Gorssel. Hun doel lag verder, namelijk de bevrijding van West-Nederland. Maar van de andere kant van de IJssel werden ze met granaten bestookt en de bruggen waren onklaar. Na hergroepering van de troepen werd een gedurfde oversteek over de rivier gemaakt, 'operatie Cannonshot'. Op 11 april, om 16.30 uur staken de eerste amfibievoertuigen over bij de Dommerholts-beek en de Kleiweg. Ondanks tegenvuur bouwde de genie een pontonbrug bij De Houtwal. Rond middernacht hadden de infanteristen het dorp Wilp onder controle. In de vroege morgen van 12 april werden de eerste tanks succesvol vanuit Gorssel overgezet.

Meer informatie: 

 

Rechten

Wout Klein 2021, CC-BY-NC-SA