Johan Rudolph Thorbecke

Voormalig Minister-president van Nederland

De Nederlandse staatsman Johan Rudolph Thorbecke was als voorzitter van de Grondwetscommissie in 1848 grondlegger van de parlementaire democratie.

Johan Rudolph Thorbecke was een Nederlandse staatsman en politicus die in de 19e eeuw een belangrijke rol speelde in de Nederlandse politiek en geschiedenis. Hij werd geboren op 14 januari 1798 in Zwolle en overleed op 4 juni 1872 in Den Haag.

Thorbecke was een belangrijk figuur in de ontwikkeling van de Nederlandse democratie en grondwet. In 1848 was hij de grondlegger van de nieuwe grondwet, die de basis vormt van het huidige Nederlandse regeringsvorm. Deze grondwet bracht onder meer een parlementair stelsel met een gekozen Tweede Kamer en een grote verantwoordelijkheid voor de regering.

Thorbecke was een van de belangrijkste leiders van de liberalen in Nederland. Hij pleitte voor meer individuele vrijheid, gelijkheid voor de wet, en een beperkte overheid. Hij was ervan overtuigd dat de staat zich niet moest bemoeien met zaken die beter door individuen zelf konden worden geregeld. Thorbecke was echter geen voorstander van algemeen kiesrecht en wilde alleen dat de rijke burgers konden stemmen.

Naast zijn politieke carrière was Thorbecke ook een belangrijk wetenschapper. Hij was hoogleraar aan de Universiteit Leiden en schreef verschillende werken over de Nederlandse geschiedenis en staatsinrichting. Zijn bekendste werk is de "Geschiedenis der Nederlandse Staatsinrichting", dat nog steeds wordt gebruikt in de Nederlandse geschienis.

In de Nederlandse politiek wordt Thorbecke nog steeds beschouwd als een van de belangrijkste staatslieden uit de geschiedenis. Hij wordt vaak geprezen vanwege zijn bijdrage aan de ontwikkeling van de Nederlandse democratie. Zijn ideeën hebben nog steeds invloed op de Nederlandse politiek en samenleving.

Johan Rudolph Torbecke heeft veel betekend voor Nederland. Zo kwam hij met 8 anderen tot het idee om de grondwet te herschrijven. Zo kwamen door de ideeën van Thorbecke veel nieuwe wetten in de grondwet wat veel betekende voor Nederland.