Contact met Erfgoedhuis Zuid-Holland

Jos Gerrese

Mijn eerste contact met Erfgoedhuis Zuid-Holland, was als bestuurslid van de toenmalige Stichting Oudheidkamer Leiderdorp. Het ging over collectierubricering en Judith Tegelaers was onze counterpart bij Erfgoedhuis Zuid-Holland. In 2006 werd ik voorzitter van de Stichting onder voorwaarde dat het een gecertificeerd museum 'Het Leiderdorps Museum' zou moeten worden. Ook daar was nauwe samenwerking met Erfgoedhuis Zuid-Holland, wederom met Judith Tegelaers.

Intensief contact

De Vereniging van Musea in Zuid Holland bestond toen nog. Daar waren wij lid van en ik nam zitting in de kascommissie. Dit resulteerde erin dat ik penningmeester van de Vereniging werd. Aangezien het Erfgoedhuis Zuid-Holland de administratieve ondersteuning voor de Vereniging deed (en nog een heleboel meer), was er intensief contact. Judith (en later ook Evelien Masselink) traden namens Erfgoedhuis Zuid-Holland op.

De vergaderingen waren meestal op locatie bij Erfgoedhuis Zuid-Holland, het nieuwe kantoor aan de Oude Delft. Ik herinner mij nog de officiële opening waarbij de gedeputeerde erfgoed van het dak moest abseilen en halverwege hulpeloos bleef hangen, vrijwel buiten bereik van hulp. Als oud-bergklimmer vond ik dat wel grappig. Het liep gelukkig goed af!

Nog steeds betrokken

In 2019 ontstond na een periode van intensief brainstormen en modelleren: Museumplatform Zuid-Holland. In feite ging de Vereniging van Musea in Zuid-Holland organisatorisch en praktisch op in Erfgoedhuis Zuid-Holland. Als interim-voorzitter heb ik dat proces tot het eind kunnen begeleiden. En daar ben ik blij om. Tot 2022 was ik lid van de Raad van Advies; daarna heb ik bestuurlijk afscheid genomen.

Ik denk met veel plezier terug aan bijna 20 jaar samenwerking met Erfgoedhuis Zuid-Holland. Ik blijf nog steeds betrokken; soms via deelname aan cursussen en - als ik even kan - via de jaarlijkse Erfgoeddagen.

Ik feliciteer Erfgoedhuis Zuid-Holland met het 25-jarig jubileum. En ik en wens hen succes in de toekomst!