De canon van de canon

Ad van der Zee

Toen ik in 2012 bij het Erfgoedhuis ging werken was dat bij de afdeling die toen nog bekend stond als het ‘Provinciaal Historisch Centrum Zuid-Holland’. De oprichting hiervan was een idee geweest van Roel Pots die er tot medio 2011 leiding aan had gegeven. In 2011 hadden hij en zijn medewerkers de Canon van Zuid-Holland tot stand gebracht, als boek en als website, vlak vóórdat ik er kwam werken.

App

De vraag aan mij was om te kijken of we méér met de Canon konden doen. Elektronische publicaties zouden voor het Erfgoedhuis misschien nieuwe mogelijkheden bieden, maar toen werd de wereld opgeschud door wat we als een van de grootste revoluties van de 21ste eeuw kunnen beschouwen: de komst van de smartphone. En wat nog mooier was, zo’n smartphone draaide op apps en die kon je zelf ontwikkelen. En een erfgoedinstelling als het Erfgoedhuis die zichzelf als vooruitstrevend beschouwt, wil natuurlijk ook zo’n app, zelfs in een tijd toen nog lang niet iedereen een smartphone had.

Omdat ik wat contacten had in die hoek en er nog geld over was op de post ‘innovatie’ konden we gelijk van start. In samenwerking met enkele externe adviseurs maakten we in een kleine drie maanden de app rondom de net verschenen Canon van Zuid-Holland. Marloes Wellenberg en ik pasten de teksten uit de canon aan. Vormgeefster Rian Visser maakte er iets moois van, ontwikkelaar Bert Vegelien zorgde dat een technicus er een heuse smartphone-app van bakte.

Oh's en ah's

De app bood historische verhalen en beelden in 50 vensters, gekoppeld aan 135 locaties in Zuid-Holland. Van de prehistorische Trijntje, tot aan de imposante Maeslantkering in de Nieuwe Waterweg. Van de bollenvelden in het Noorden, tot aan Goeree-Overflakkee in het Zuiden. Dat kon dankzij de toen revolutionaire gps-functie van de smartphone. Nu is dat heel normaal geworden, maar zorgde toen voor veel oh’s en ah’s van de kant van de bestuurders tijdens de presentatie in juli 2012. Zij stonden versteld van al die moderne techniek. We glunderden, want dat was precies wat we wilden bereiken.

De app verscheen zowel in een versie voor Apple iPhone als voor Android en heeft enkele jaren bestaan. Hij is een paar duizend keer gedownload en voor zover we konden nagaan ook gebruikt. Vanwege hoge kosten voor nieuwe updates verdween de app uit beeld, maar we waren erbij geweest. We zaten in de voorhoede met onze eigen app van de Canon. Helemaal hip en happening.

Bijschrift
Jammer genoeg zijn er destijds nauwelijks screenshots gemaakt van de app, daarom is niet meer te zien hoe hij er uit zag. Maar in mijn archief vond ik er toch nog twee!