Trap en lift
Allereerst werden voor de nieuwe huurders het Voor- en Achterhuis gesplitst. Daarvoor was het nodig dat er een aparte trap kwam om ook achter naar boven te kunnen. Maar ja, een trap realiseren in een Rijksmonument, dat moest, evenals de lift, een soort reversibele bouw worden: en zo is dat gegaan. Zowel trappenhuis als liftkoker zouden zo weer ontmanteld kunnen worden en dan heb je het oude pand weer in ere terug. Leuke details leverde dat op: sommige buitenmuren werden binnenmuren en soms moest er een klein reepje extra gemetseld: maar dan met hetzelfde patroon waarop het in 1769 was gedaan!
Opslag en sanitair
Ook de tuin moest flink onder handen worden genomen want daar werden opslagruimte en toiletten gerealiseerd. Er had ooit een huis gestaan in wat nu al jaren onze prachtige tuin is, en bij dat uitgraven vonden de archeologen nog prachtige huisraad. En die staat – hoe toepasselijk! – precies op de plek waar het uit de grond kwam: in onze in 2005 gerealiseerde kelderruimte, in een vitrine.
Er was nog veel meer nodig om er een ‘gezond’ en voor de 21e eeuw geschikt gebouw van te maken dat weliswaar de grandeur van vroeger had, maar ook aan de behoeften van nu kan voldoen: kantoorruimte, cursussen, ontvangsten etc.
Goedgekomen
Als PR-medewerker ging ik vaak even langs om foto’s te maken. En ik zag soms dingen waarvan ik dan dacht: dat komt nooit meer goed, tot dingen waarvan ik me realiseerde wat een geweldig pand het is, en hoe leuk het is om op zo’n tot de verbeelding sprekende locatie te werken.
De foto’s spreken voor zich, en zoals al jaren te zien is: je moet er soms even doorheen kijken, maar alles is goedgekomen!