Overlijden
Het leven van Otto Frank heeft heel wat teweeg gebracht in de wereld. Op 19 augustus 1980, op 91-jarige leeftijd. Hij werd gecremeerd en zijn as werd begraven op het kerkhof van Birsfelden in Basel-Landschaft. Hij heeft in zijn testament staan dat alles werd nagelaten aan de Anne Frank stichting.
Kort voor zijn dood heeft hij een interview gegeven waarin hij een aantal mooie woorden sprak om ervoor te zorgen dat de dingen die in die tijd gebeurd zijn, nooit meer zouden gebneuren. Hieronder zijn woorden:
‘Ik ben nu bijna negentig en mijn krachten nemen langzaam af. Maar de opdracht die ik van Anne heb gekregen, geeft mij steeds weer nieuwe kracht – om te strijden voor verzoening en voor mensenrechten in de gehele wereld.’
Na zijn dood
De Anne Frank Stichting heeft na de dood van Otto Frank een belangrijke rol gespeeld in het onderhouden van de herinnering aan Anne Frank. Het museum, biedt een ontroerende ervaring die de verschrikkingen van de Holocaust zichtbaar maakt. Bezoekers kunnen het Achterhuis verkennen en originele boeken en materialen uit het leven van de Frank familie zien.
Naast het beheren van het museum, houdt de Anne Frank Stichting zich bezig met programma's en activiteiten die gericht zijn op het bestrijden van antisemitisme, racisme en discriminatie. Ze ontwikkelen materiaal voor scholen wereldwijd en organiseren tentoonstellingen en lezingen.
De Anne Frank Stichting werkt ook samen met andere organisaties en instituten om de boodschap van Anne Frank te verspreiden. Door de activiteiten heeft de stichting bijgedragen aan het levend houden van Anne Franks verhaal en het onder de aandacht brengen van de waarden van vrijheid, gelijkheid en rechtvaardigheid.
Na de dood van Otto Frank bleef de Anne Frank Stichting zich inspannen om zijn visie en doelstellingen waar te maken, waarbij ze zowel de historische kant van Anne Franks leven als de bredere lessen van haar verhaal blijft benadrukken. Hierdoor blijft Anne Franks boodschap van hoop en menselijkheid over de hele wereld.